Volum lansat la Baroul Bihor - Cartea Cărţilor din Revista Tribuna
Scriitorul Alexandru Sfârlea şi-a lansat zilele trecute cel de-al 18-lea volum, după cele 15 de versuri (sfârlezii), un roman și unul de eseuri apărute până acum.
De această dată, și-a adunat în pagini de carte rodul colaborărilor sale la prestigioasa revistă de cultură Tribuna, din Cluj-Napoca, de-a lungul a patru ani, constând în cronici, recenzii și opinii. La această lansare, autorul - și cei prezenți la eveniment – s-a(u) bucurat de prezența poetei, eseistei și redactor al revistei clujene, Ani Bradea, cea care a girat, de fapt, co-optarea în calitate de colaborator a scriitorului orădean. Scriitorul av. dr. Pașcu Balaci – președintele Cenaclului literar „B. Șt. Delavrancea” al Baroului bihorean – a fost amfitrionul manifestării, vorbind în termeni apreciativi și comprehensivi despre colegul său de breaslă, alături de care, cu ani în urmă, a făcut parte și din redacția cotidianului „Crișana”. El a subliniat, între altele, că „Alexandru Sfârlea este un scriitor polivalent, acum dezvăluindu-și în acest volum intitulat Despre cărți în Tribuna, apărut la Editura Charmides din Bistrița, și latura complinitoare a activității sale scriitoricești, aceea de comentator de cărți. Și a făcut-o cu aplomb și originalitate în abordarea sub aspect critic, de evaluare estetică a acestora. El a scris, cu generozitate și empatie, și despre majoritatea truditorilor într-ale scrisului orădeni, ca și, mai ales, despre o pleiadă de scriitori din toată țara.”
Distinsa poetă și eseistă Ani Bradea a ținut să mulțumească pentru primirea călduroasă, apoi, referindu-se la autorul „cărții cărților din revista Tribuna”, a scos în evidență faptul că „Sandu Sfârlea este pata de culoare între cei care publică în cea mai internaționalizată revistă din România, el scriindu-și colaborările într-un fel aparte, original, cu unele accente de acută sinceritate, dar și cu, nu de puține ori, ironie și umor”. Alexandru Sfârlea a reiterat apoi unele aspecte ale începutului colaborării sale la Tribuna, prima cronică fiind chiar despre un volum de versuri al concitadinului și colegului Pașcu Balaci. Au urmat apoi, între alți orădeni, apreciații scriitori Lucian Scurtu și Ioan F. Pop, spre lauda lor, prezenți la lansare. Vorbitorul a avut unele considerații acide despre unele volume de poezie care „gâfâie” sub povara acelui „mizerabilism” care tinde să sufoce eventualul mesaj literar, dând citire chiar și unei recenzii din cartea sa, la un volum (hiper)licențios - care, culmea, fusese și premiat - deși, credem, ar fi fost cazul să-i „menajeze” pe cei de față. Alexandru Sfârlea a mulțumit minunatei reviste Tribuna pentru că i-a găzduit colaborările, apoi a citit și două sfârlezii epatante din antologia sa „Vocile lui Sing”, dar și dintr-un grupaj de sfârlezii din revista „Euphorion”, după care, în final, și-a exprimat convingerea că poezia – chiar și când armele vor să reducă lumea la tăcere – ea, poezia, creația literară, în general, sunt chemate, cu orice preț, să vorbească. Poate că, în acest fel, vor aduce o cât de mică înseninare în sufletele greu încercate de pandemie și criză.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.