Sub cerul copilăriei, cu obrazul neted, fără niciun ochi de nor, generații după generații, trăitoare pe pământ, au lăsat urme ale trecerii lor - urme cuprinse în adevăruri, albume de artă, aforisme, determinându-ne să reflectăm asupra problematicii umane, ca un imperativ, al vremurilor pe care le trăim pentru a conștientiza că omul trebuie să trăiască în acord cu valorile spirituale.

Ne întrebăm dacă a fost vreodată armonie și pace pe pământ?! Când întâlnim oameni care-și fac ziduri pentru a-și apăra defectele, atitudinile corozive și în conștiința cărora estetica nucleelor verbale constă în cultivarea vulgarității, picanteriilor, a scrierilor indecente - pilde nefolositoare societății, ne întrebăm care sunt reacțiile noastre sufletești, constatând erodarea societății. Dar, iată, că oamenii dăruiți de Dumnezeu pot contracara acești factori distructivi prin modelul lor de viață, în căutarea de realizare a binelui autentic. Astfel de oameni, care întrevăd efectele apropiate și îndepărtate ale acțiunilor prezente ne arată că „ele au efect, mult dincolo de momentul în care se produc”.

Cartea „Ninge-mă cu doruri sfinte”, semnată de poeta Iuliana Dinu, cu o postfață de scriitorul Ioan Barbu, apărută în anul 2021 la editura „Antim Ivireanul” - Râmnicu-Vâlcea, este o carte adevărată care angajează cititorul în marea expediție de descoperire, de inedite teritorii umane. Ilustrațiile cărții aparțin elevei Alexandra Barbu, de la Școala nr. 2 Voluntari-Ilfov, o tânără înzestrată cu o gândire superioară, realizând prin arta sa un mijloc de înălțare spre Dumnezeu, arătându-ne că această carte stă sub semnul principiului horațian „Ut pictura poesis”.

Scriitoare de nesfârșite resurse, de la acelea ale stilului oral și direct comunicativ, poeta Iuliana Dinu, constată că anotimpurile vieții albite de zăpezi nu pot ascunde cărarea copilăriei, poposind ades pe acest drum de jăratic, smălțuit cu verde, sensibilizează sufletul prin forța emoțională a versurilor, prin bogăția de metafore și tonul confesional.

Nu vreau să folosesc vorbe mari sau cuvinte savante, cum ar spune Bacovia, ci caut cuvinte prin care să redau căldura vocii omenești în tonalitățile poetei, cu vibrația tulburătoare și candoarea sufletului, care amintește de o carte, nicicând uitată: Cartea copilăriei, din paginile căreia suspină melopeea acestui pământ, precum și drumul copilăriei pe care poposim ades și în amurgul vieții, pentru a asculta un cântec șoptitor, neasemuit, legănat în undele râului vieții, recunoscânu-ne pașii și vârsta baladică a sufletului românesc. Cititorul poate constata diferența dintre limbajul rustic și cel citadin (…)

Versurile poetei Iuliana Dinu vor însoți drumul prin ani al oamenilor cinstitori de Dumnezeu, slăvindu-l pentru că a împodobit acest pământ cu astfel de poeți, care au împărtășit cititorului cuvântul care zidește nemurirea în culorile iubirii, identificând în versurile poetei glasul pământului și baștina ancestrală, precum și istoria neamului nostru, oglindită în „Icoana din perete”. Îmi exprim admirația pentru frumusețea operei și valoarea ei morală, pentru focul dumnezeiesc, sădit de poeta Iuliana Dinu în sufletul omenesc, prin poeziile religioase.

Cartea „Ninge-mă cu doruri sfinte” va trăi până la adânci bătrâneți, reîntinerind mereu cu fiecare generație de cititori - care asemeni autoarei Iuliana Dinu și scriitorului însetat lumină și certitudine, Ioan Barbu va purta în Nimburi de iubire „grăuntele de aur” - copilăria din care emană poezia vieții.

Prof. Paraschiva CĂRBUNAR

Membră în Liga Scriitorilor din România - filiala Cluj