După primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar al României a ajuns la 3,1% din PIB, în condiţiile în care au scăzut substanţial încasările de taxe şi contribuţii sociale, dar au crescut cheltuielile bugetare.
După primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar al României a ajuns la 3,1% din PIB, în condiţiile în care au scăzut substanţial încasările de taxe şi contribuţii sociale, dar au crescut cheltuielile bugetare.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 54 pentru combaterea evayiunii fiscale, adoptată în 23 iunie, dacă aveţi o firmă şi vreţi să o vindeţi sau să o cesionaţi, nu veţi putea face acest lucru dacă creditorii ori Autoritatea Fiscală nu sunt de acord cu această operaţiune.
Moneda naţională a înregistrat variaţii semnificative pe parcursul şedinţei interbancare de ieri, consemnând în prima parte a zilei o tendinţă pronunţată de depreciere, urmată de un interval în care s-a apreciat, pentru ca spre finele sesiunii cursul să depăşească nivelul de 4,4 lei/euro, un nou maxim absolut. În jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,3845 - 4,3875 lei/euro, peste nivelul de la sfârşitul sesiunii anterioare, de 4,3750 - 4,3780 lei/euro. Ulterior, cursul a continuat să urce, la un maxim de 4,4010 lei/euro, influenţat de scăderea burselor americane şi după anunţul potrivit căruia indicele privind încrederea consumatorilor americani a scăzut mai mult decât aşteptări, pe fondul temerilor legate de evoluţia pieţei muncii. Valutele din regiune şi-au accentuat şi ele pierderile în faţa euro, afişând scăderi de circa 0,7%. În jurul orei 17:10, băncile cotau euro la 4,3935 - 4,3950 lei.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor care au depus cereri pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă şi ale căror culturi au fost inundate că trebuie să anunţe, în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare, apariţia cazului de forţă majoră.
Cotele reduse de TVA de 9% şi, respectiv, 5% au rămas nemodificate. Cota standard de 24% se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse" - ne-a precizat dl. Vasile Farc, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
Direcţia Generală a finanţelor Publice (DGFP) Bihor reaminteşte contribuabililor că, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.58, publicată în Monitorul Oficial nr.431/28 iunie, s-a modificat cota standard de TVA de la 19% la 24%.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va fi capitalizat cu 46 milioane euro.
Datele publicate, la sfârşitul săptămânii trecute, de Banca Naţională a României (BNR), arată că soldul total al restanţelor la bănci a crescut de la 11,1 miliarde lei la sfârşitul lunii aprilie, la 12,64 miliarde lei la sfârşitul lunii mai.
Schimbarea cotei de TVA de la 1 iulie va da mari bătăi de cap comercianţilor. Acest lucru pentru că, practic vorbind, setarea caselor de marcat pe noul TVA nu se va putea face peste noapte. În Bihor există doar ... firme care asigura service-ul acestora.