Ghidul solicitantului este publicat acum pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în variantă consultativă.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA); micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin; micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-ups). Potrivit Ghidului solicitantului, persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile. Micro-întreprinderile şi întreprinderile mici, atât cele existente cât şi cele nou înfiinţate (start-up) trebuie să fie înregistrate la ONRC şi să-şi desfăşoare activitatea în spaţiul rural (atât sediul social, cât şi punctul/punctele de lucru trebuie să fie amplasate în mediul rural). Numai punctele de lucru aferente activităţilor agricole pot fi amplasate şi în mediul urban. Sunt eligibili în cadrul submăsurii 6.2, numai solicitanţii înscrişi la ONRC. Atenție! Este eligibil pentru finanțare solicitantul care propune realizarea de activități aferente a unui cod CAEN până la maximum 5 (cinci) coduri CAEN înregistrate la Registrul Comertului, autorizate/neautorizate în condiţiile Legii nr. 359/2004. De asemenea, în cadrul SM 6.2, solicitantul trebuie: să aibă capital 100% privat; să se încadreze în categoria: microîntreprindere (maximum 9 salariaţi, cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei); întreprindere mică (între 10 - 49 de salariaţi, cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei).

Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro/ proiect, cu excepția activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară în funcție de tipul investiției, respectiv, 50.000 euro sau 70.000 euro. Nu se alocă sume intermediare. Totodată, sprijinul nu trebuie să depăşească 200.000 euro/beneficiar pe durata a trei exerciții financiare consecutive, cu excepția întreprinderilor unice care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost, pentru care sprijinul nu depășește suma de 100.000 euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive. Atenție! În cazul în care, prin acordarea ajutorului de minimis solicitat prin Cererea de Finanţare depusă pe submăsura 6.2, s-ar depăşi plafonul de 200.000 euro/beneficiar (întreprindere unică), proiectul va fi declarat neeligibil. Cu ajutorul acestui sprijin vor putea fi deschise afaceri în domenii precum: activități de producție; activități meșteșugărești, turistice (structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punct gastronomic local), respectiv servicii (medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural, etc.).