AFIR: Sprijin financiar pentru investiţii în zona montană
Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, alocarea distinctă acordată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru finanţarea investiţiilor realizate în zona montană este de 683 milioane euro.
Astfel, AFIR a încheiat peste 4.500 de contracte de finanţare care au ca obiect investiţii în zona montană şi pentru care s-au efectuat plăţi în valoare totală de 230,6 milioane de euro. Până în prezent, au fost finanţate 154 de ferme şi mai multe proiecte de procesare a produselor agricole, fiind susţinute financiar realizarea şi modernizarea a 1.192 kilometri de reţele de apă sau apă uzată şi peste 1.450 de kilometri de drumuri comunale, agricole şi forestiere în zonele montane. Cele mai multe investiţii în zona montană au fost finanţate pentru instalarea a 1.998 de tineri fermieri prin intermediul submăsurii 6.1, pentru care AFIR a semnat decizii de finanţare în valoare de 81 milioane de euro.
Prin submăsura 6.3 - Dezvoltarea fermelor mici, AFIR a încheiat 1.952 de contracte de finanţare cu o valoare de peste 29,3 milioane de euro. De asemenea, au fost contractate proiecte de investiţii în exploataţii agricole prin Submăsura 4.1 şi proiecte de înfiinţare sau modernizare a unităţilor de procesare a produselor agricole prin Submăsura 4.2, cu o valoare cumulată de peste 52 milioane de euro. În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura din zona montană au fost finanţate prin intermediul Submăsurii 7.2 (Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică), AFIR a semnat 297 de contracteîn valoare totală de peste 276 milioane de euro. Totodată, prin intermediul Submăsurii 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural au fost semnate 147 de contracte în valoare de 48,6 milioane de euro. Reamintim că investiţiile în infrastructura din zona montană au fost finanţate prin intermediul submăsurii 7.2 (Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică). Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este crearea și modernizarea infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată, crearea și modernizarea infrastructurii educaționale ante și preșcolară și a infrastructurii de învățământ secundar superior, cu profil resurse naturale și protecția mediului dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol. Printre obiectivele submăsurii se numără: crearea infrastructurii rutieră de interes local și o infrastructură de apă/apă uzată îmbunătățite; îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală și stoparea fenomenului de depopulare din mediul rural.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.