Sistemul de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B) este disponibil și funcționeazã în parametri programați, începând cu data de 1 aprilie, primele sute de facturi fiind deja introduse în sistem.

Ministerul Finanțelor continuă demersurile în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, cu accent pe prevenirea, combaterea evaziunii fiscale, precum și îmbunătățirea gradului de colectare a TVA. Astfel, începând cu prima zi a acestei luni, operatorii economici care comercializeazã produse considerate cu risc fiscal ridicat pot să folosească, opțional, Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura pe relația Business to Business (B2B), urmând ca acesta să devină obligatoriu începând cu data de 1 iulie 2022. Din noiembrie 2021, de când a fost operaționalizatã facturarea electronicã generalizată pe relația Business to Government (B2G), aceasta a fost utilizată în domeniul achizițiilor publice în relația dintre operatori economici și autoritãți/entităţi contractante, iar rezultatele sunt foarte bune. Potrivit comunicatului AJFP Bihor,  RO e-Factura este un sistem care contribuie la susținerea unui mediu fiscal eficient, transparent și echitabil. Împreună cu Sistemul național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport se asigură pașii către o digitalizare majoră a operațiunilor comerciale într-un context unitar și fiscalizat. În prezent, sunt în pregătire și alte sisteme electronice care să țină pasul cu evoluțiile tehnologice și să răspundă tuturor cerințelor mediului de afaceri.

OUG nr. 130/2021 stabilește următoarele termene privind facturarea electronică de către firmele care comercializează produse considerate cu risc fiscal ridicat: în intervalul 1 aprilie - 30 iunie 2022 firmele pot să transmitã facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura; începând cu 1 iulie 2022, aceste firme au obligația sã transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt, sau nu, înregistrați în Registrul RO e-Factura. Sistemul RO e-Factura poate fi accesat cu ajutorul credențialelor pentru Spaţiul Privat Virtual (SPV). AJFP Bihor precizează că RO e-Factura are nenumărate beneficii atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat. Mai precis: oferă o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuției bugetare și, în următoarea etapă, a tranzacțiilor în relația B2B; contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene; va reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală; va fi un sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale UE; va asigura posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entităţi din oricare stat membru al Uniunii Europene;

va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară (desk - audit - control ANAF - Antifraudă de la distanță)  pentru acțiunile de conformare și prevenire etc.. Instituţia reaminteşte, totodată, că, începând cu această lună, a intrat în vigoare OUG nr. 131/2021, care instituie obligația unităţilor afiliate de a transmite facturile emise atât către titularii voucherelor de vacanțã, cât și în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Procedura de utilizare și funcționare a sistemului RO e-Factura și documentația tehnică sunt disponibile pe secțiunile dedicate ale paginilor web ale Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, respectiv https://mfinante.gov.ro/web/efactura.