Încadrarea în noile plafoane se va efectua în funcţie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunilor de încasări sau plăţi.

Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi, publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, introduce o serie de măsuri prin care se plafonează manevrarea banilor în numerar. Astfel, primul capitol al legii, care a intrat în aplicare sâmbătă, 9 mai, prevede un plafon de 50.000 de lei (11.300 de euro) pe zi pentru plăţile între persoane fizice şi un plafon de 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice şi cele juridice. Între parteneri persoane juridice, plafonul actual de 10.000 de lei pe zi pentru plăţile în numerar va scădea la 5.000 de lei. De asemenea, plăţile din avansuri spre decontare (spre exemplu, la plecarea unui salariat în delegaţie) vor putea fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care primeşte avansuri spre decontare. Cine nu respectă aceste reguli este pasibil de  o amendă echivalentă cu 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit de noua lege. Spre exemplu, dacă se va depista o tranzacţie de 60.000 de lei cash între două persoane fizice, deci cu 10.000 de lei peste pragul legal, operaţiunea va fi amendată cu 10% din 10.000 de lei, adică cu 1.000 de lei. Se pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei - către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei - către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar. Sunt exceptate de la prevederile noii legi depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, plata în numerar a impozitelor şi taxelor, ca şi a amenzilor, retragerea de numerar pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede.

Noile reglementări interzic încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei. De asemenea, sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. În ceea ce priveşte împrumuturile, operaţiunile de încasări în numerar de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. De asemenea, operaţiunile de plăţi în numerar efectuate către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană.