Una dintre direcţiile principale pe care le urmează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este eficientizarea colectării veniturilor bugetului general consolidat şi alinierea la media europeană.

Potrivit instituţiei, eficientizarea colectării veniturilor bugetului general consolidat se va realiza atât prin sprijinirea conformării, cât şi prin combaterea evaziunii fiscale la declarare şi plata impozitelor şi taxelor.

Strategia de digitalizare a instituţiei este dezvoltată proiect cu proiect pe baza consultărilor publice cu mediul de afaceri şi dezvoltatorii de software.

Astfel, se urmăreşte crearea unui profil unic de risc al contribuabilului. Un sistem unitar de evaluare va conduce la îmbunătăţirea analizei de risc şi a capacităţii de reacţie a ANAF, de la iniţierea unor campanii de informare ţintite, până la selectarea tematicilor de control în funcţie de riscul fiscal asociat. "Pachetul dedicat colectării masive de date, prin implementarea sistemelor SAF-T, desk-audit, interconectarea caselor de marcat şi factura electronică, precum şi interoperabilitatea bazelor de date, vor conduce la furnizarea de date fiscale consistente către sistemul de analiză de risc, activitate care va conduce la diminuarea evaziunii fiscale şi la creşterea veniturilor colectate ca pondere în PIB" - se specifică într-un document publicat recent de ANAF. Printre măsurile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale se numără reformarea managementului riscului de neconformare fiscala prin: operaţionalizarea completă a managementului riscurilor, actualizarea permanentă a registrului riscurilor în urma analizării schimbărilor intervenite în cadrul economico-social, ca urmare a operaţionalizării Direcţiei Generale de Management al Riscului, segmentarea contribuabililor pe bază de risc fiscal, dar şi dezvoltarea de proiecte pilot de conformare voluntară pe sectoarele şi categoriile de contribuabili cu risc fiscal, îmbunătăţirea procesului de colectare a datelor şi întelegerea aprofundată a riscurilor de neconformare utilizând date şi tehnologii avansate de analiză.