ANAF: Depăşirea plafonului de 65.000 euro: Obligaţii la înregistrarea în scopuri de TVA
Persoanele impozabile care aplică regimul special de scutire trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului de scutire (65.000 euro/220.000 lei). Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit.
Astfel, o persoană impozabilă care depăşeşte plafonul în luna august 2016 trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA până la data de 10 septembrie 2016. Aceasta va fi înregistrată în scopuri de TVA începând cu 1 octombrie. Până la aceasta dată va aplica regimul de scutire. În momentul trecerii la regimul de taxare persoana impozabilă va efectua ajustarea taxei deductibile aferente: bunurilor aflate în stoc, serviciilor neutilizate şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe baza de inventariere, în momentul trecerii la regimul normal de taxare, în conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal; bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate în proprietatea sa în momentul trecerii la regimul normal de taxă. Bunurile imobile sunt considerate bunuri de capital indiferent dacă în contabilitatea persoanelor impozabile sunt înregistrate ca stocuri sau ca imobilizări corporale; activelor corporale fixe care până la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achiziţionate până la 1 ianuarie 2016 şi care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxă, în conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal; achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) şi b) din Codul fiscal înainte de data trecerii la regimul normal de taxă şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată. Ajustările efectuate se înscriu în primul decont de taxă depus dupa înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, într-un decont ulterior.
Pentru ajustarea taxei persoana impozabilă trebuie să îndeplinească condiţiile şi formalităţile care îi dau drept de deducere. Prin excepţie, factura pentru achiziţii de bunuri/servicii efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie să conţină menţiunea referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile. În situaţia în care, în perioada în care a aplicat regimul special de scutire persoana impozabilă a încasat avansuri sau a emis facturi înainte de data livrării/prestării se procedează la regularizare în vederea aplicării regimului de impozitare în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru facturile emise şi/sau avansurile care au fost încasate, înainte de înregistrarea în scopuri de TVA, pentru contravaloarea parţială sau integrală a livrării de bunuri ori a prestării de servicii. În acest caz furnizorul/prestatorul, după înregistrarea în scopuri de TVA, emite factura de regularizare pe care trebuie să înscrie: baza de impozitare aferentă livrării/prestării în regim de scutire facturată/încasata înainte de înregistrarea în scopuri de TVA, cu semnul minus, şi contravaloarea integrală a livrării de bunuri/prestării de servicii aplicând regimul corespunzător operaţiunii respective (taxare, scutire cu sau fără drept de deducere ori alt regim special prevăzut de titlul VII al Codului fiscal), pe aceeaşi factură sau pe o factură separată. Regularizarea se efectuează indiferent dacă factura este emisă pentru întreaga contravaloare a livrării/prestării sau este încasată integral contravaloarea livrării/prestării înainte de data faptului generator de taxă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.