Potrivit prevederilor legale, declaraţia nu mai trebuie depusă de către plătitorii de venituri din salarii (sau asimilate salariilor). În schimb, alte categorii de plătitori de venituri au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului.

Concret, declarația trebuie completată și depusă până cel târziu pe 28 februarie 2018, pentru anul 2017, de către contribuabilii care achită următoarele tipuri de venituri: venituri din dividende; venituri din dobânzi; venituri din lichidarea unei persoane juridice; venituri din premii; venituri din jocuri de noroc cu impunere finală; venituri din alte surse; venituri din pensii; venituri realizate de persoanele fizice dintr-o asociere fără personalitate juridică constituită cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unei activități.

De precizat că ultimele două categorii de venituri au fost introduse la finalul anului trecut, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3.726/2017. Totodată, D205 trebuie depus și de organizatorii/plătitorii de venituri din jocuri de noroc sau intermediarii/societățile de administrare a investițiilor/societățile de investiții autoadministrate care trebuie să raporteze, din acest an, câștigurile, respectiv pierderile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, venituri din jocuri de noroc la distanță, festivaluri de poker.

Potrivit legii, D205 se depune la unitatea fiscală la care plătitorii de venituri sunt înregistrați în evidența fiscală. Plătitorii de venituri au obligația depunerii declarației la organul fiscal central competent, în format electronic (format PDF, cu fișier XML atașat), pe suport optic, care va fi însoțit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii. De precizat că prevederile privind modul de completare, respectiv depunerea Declarației informative privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit – D205 sunt incluse în Ordinul ANAF nr. 3.695/2016.