ANAF: Evidenţa obligaţiilor de plată şi a creanţelor
Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 22/2016, intrată în vigoare în luna septembrie, datoriile şi creanţele mai vechi de 30 de zile trebuie raportate online, în caz contrar existând riscul unor amenzi de până la 5.000 lei.
Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate, sunt obligate să organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi evidenţa creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor, respectiv de la orice debitor. Conform OG22/2016, situaţiile urmează să fie depuse electronic şi trebuie să fie actualizate în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite. De asemenea, prevederile legale stabilesc faptul că firmele sunt obligate să întocmească o situaţie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică cu sediul în România. Concret, în cazul debitorului, situaţia trebuie să cuprindă următoarele informaţii: denumirea, sediul social şi codul fiscal; denumirea, sediul social şi codul fiscal al creditorului; numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului. În acelaşi timp, atunci când o firmă are calitatea de creditor, va furniza în situaţia amintită următoarele date de identificare: denumirea, sediul social şi codul fiscal; denumirea, sediul social şi codul fiscal al debitorului; numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.
OG nr. 22/2016 prevede sancţiuni semnificative pentru firmele care vor încălca noile dispoziţii. Concret, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă următoarele fapte: neţinerea şi neactualizarea de către contribuabilul, persoană juridică, a evidenţei obligaţiilor de plată şi a evidenţei creanţelor - amendă de la 500 la 1.000 de lei; netransmiterea de către contribuabilul, persoană juridică, prin internet la adresa dedicată în acest scop a situaţiei întocmite în termenul legal - amendă de la 1.000 la 5.000 de lei; nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor referitoare la confidenţialitatea informaţiilor, datelor şi situaţiilor - amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.