În anul 2018, până la data de 15 iulie, sunt aşteptaţi să depună declaraţia unică toate persoanele fizice care, potrivit legislaţiei vechi, aveau obligaţia de a depune D 200 - „Declaraţia privind veniturile realizate din România”, 201 - „Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate” şi 221 - „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”.

Declaraţia unică se va depune anual, până la data de 15 martie, în principal de persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), venituri din tranzacţionarea de titluri financiare, venituri din activităţi agricole (peste anumite valori) impuse la norme de venit. Pentru anul 2018, care este un an de tranziţie de la vechiul sistem la noul sistem, termenul de depunere a declaraţiei unice va fi 15 iulie 2018. În anul 2018, până la data de 15 iulie 2018, sunt aşteptaţi să depună declaraţia unică toate persoanele fizice care, potrivit legislaţiei vechi, aveau obligaţia de a depune declaraţiile 200 - „Declaraţia privind veniturile realizate din România”, 201 - „Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate” şi 221 - „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”. Urmare depunerii declaraţiei, ANAF, pe de o parte va emite decizie de definitivare a impozitului aferent anului 2017 (cu termen de plată, pentru o eventuală diferenţă de impozit, în 60 de zile de la comunicare), iar pe de altă parte va înscrie automat în evidenţa fiscală un impozit pe venit estimat aferent anului 2018, corespunzător veniturilor estimate a se realiza în 2018. Termenul unic de plată pentru impozitul aferent anului 2018 va fi 15 martie 2019, contribuabilul având posibilitatea să efectueze până la această dată plăţi, în ritmul şi în cuantumul dorit (au fost eliminate termenele trimestriale de plăţi anticipate în cursul anului. ANAF nu va mai emite decizii de plăţi anticipate şi nici decizii de regularizare pentru veniturile realizate începând cu anul 2018).  Tot până la data de 15 martie 2019, contribuabilul va trebui să depună declaraţia unică în care va declara veniturile realizate efectiv în anul 2018 (se definitivează astfel, prin autoimpunere, impozitul aferent anului 2018) şi va estima veniturile pe care preconizează a le realiza în anul 2019. Declaraţia unică se va depune numai prin sisteme electronice de transmitere la distanţă, cu titlu de excepţie - doar pentru anul 2018 fiind permisă depunerea şi pe suport hârtie.

Contribuabilii care vor depune în anul 2018 declaraţia unică prin internet, până la data de 15 iulie 2018, vor beneficia de o bonificaţie fiscală de 5% din impozitul plătit integral până la data de 15 martie 2019. O altă bonificaţie fiscală, tot de 5%, se va acorda contribuabililor care achită integral, cu anticipaţie, impozitul aferent anului 2018, până la data de 15 decembrie 2018. În ceea ce priveşte CAS, potrivit prevederilor legale, se trece, similar cu sistemul privind impozitul pe venit, de la sistemul de stabilire a CAS de  către ANAF (prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectuează de persoana fizică prin declaraţia UNICĂ). Se datorează CAS de persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală. CAS nu se va datora de pensionari şi nici pentru veniturilre din drepturi de proprietate intelectuală în situaţia în care persoanele fizice respective obţin şi venituri din salarii. Persoana fizică va face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent). Astfel: dacă dacă venitul net estimat pentru anul curent  este mai mare sau egal cu 22.800 lei, se va datora CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe ţară (anual 25% * cel puţin 1.900 lei * 12 luni); dacă venitul net estimat pentru anul curent  este mai mic de 22.800 lei - nu este obligatorie plata CAS (contribuabilul se poate asigura opţional). Totuşi, în situaţia în care în anul viitor, odată cu depunerea declaraţiei finale, se constată depăşirea plafonului atunci se va datora CAS. Pentru pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală estimate a depăşi, la un singur plătitor, plafonul anual de 22.800 lei, CAS se va reţine de plătitor.