Din această lună, microintreprinderile au posibilitatea de a opta să aplice prevederile Titlului II – ”Impozitul pe profit” din Codul fiscal, cu îndeplinirea concomitentă a unor condiţii legate de valoarea capitalului social şi a numărului de salariaţi.

Prin excepţie de la prevederile art. 47 alin. (1), microintreprinderile care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei şi au cel puţin 2 salariaţi pot opta, o singura dată, să aplice impozit pe profit, începând cu trimestrul în care aceste condiţii sunt îndeplinite cumulativ, opţiunea fiind definitivă. Calculul şi plata impozitului pe profit de către microintreprinderile care optează să aplice impozit pe profit se efectuează luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv. În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplica prevederile Titlului II, numărul de salariaţi variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiţia trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungeşte şi în anul fiscal următor. Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a opţiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

De asemenea, microintreprinderile au posibilitatea de a efectua sponsorizări pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale, acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea scad sumele aferente sponsorizărilor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor până la nivelul de 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. Microintreprinderile care efectuează sponsorizări au obligaţia de a depune declaraţia informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective. De asemenea, contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordă burse private au obligaţia de a depune declaraţia informativă privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private. Modelul şi conţinutul declaraţiilor informative se va aproba prin Ordin ANAF în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 25/2018. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.25/29 martie 2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial nr.291 din 30 martie.