Cazierul fiscal reflectă disciplina financiară a contribuabilului, documentul fiind necesar atât pentru înfiinţarea unei societăţi sau autorizarea unei activităţi, cât şi pentru cesiunea părţilor sociale ori pentru cooptarea unor noi asociaţi în firmă.

Pe site-ul Ministerului de Finanate a fost publicat la data de 18 august, un nou proiect legislativ privind cazierul fiscal. Potrivit Notei de fundamentare, printre modificările vizate se numără: extinderea domeniului de aplicare; extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal luând în considerare prevederile Codului de procedură fiscală cu privire la declararea stării de inactivitate și a entităţilor fără personalitate juridică. De asemenea se propune menționarea distinctă a organizării cazierului fiscal pentru contribuabilii care au săvârșit fapte sancționate de legile contabile (legea contabilității). De asemenea, modificările vizează şi: extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea înscrierii situațiilor de atragere a răspunderii solidare prin reglementarea unei prevederi generale, care cuprinde toate situațiile în care Fiscul emite decizie de atragere a răspunderii solidare, dar și pentru situațiile când debitorul este declarat insolvabil sau insolvent; atragerea răspunderii solidare (patrimoniale) cu debitorul declarat insolvent potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, pentru creanțele administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Totodată, este reglementată înscrierea inactivității fiscale a persoanei juridice sau a entităţii fără personalitate juridică în cazierul fiscal al reprezentanților legali ai acestora din perioada în care au apărut situaţiile de declarare a stării de inactivitate, respectiv înscrierea inactivității fiscale în cazierul fiscal al noilor reprezentanti legali desemnați, în situația în care se menţine starea de inactivitate fiscală pe o perioadă mai mare de un semestru calendaristic de la data înscrierii menţiunii în registrul comerţului sau în evidenţele autorităţilor şi instituţiilor publice la care sunt înregistrate celelalte persoane care nu au obligaţia înregistrării la registrul comerţului. Alte propuneri cuprinse în Proiect sunt legate de: neînscrierea în cazierul fiscal a faptelor sancţionate contravenţional;

posibilitatea eliberării certificatului de cazier fiscal de către oricare dintre unităţile fiscale competente, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului, în prezenţa acestuia sau a reprezentantului legal. Măsura vine să sprijine contribuabilul care, la un anumit moment se află în aria de competență a altei unităţi fiscale decât cea în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal solicită eliberarea certificatului de cazier fiscal.