ANAF: Precizări privind plătitorii de impozit pe profit 2019
Potrivit prevederilor legale, pot aplica impozit pe profit şi societăţile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați.
Societăţilee care înregistrează o cifră de afaceri peste plafonul de 1.000.000 euro la cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în EUR valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile sunt obligate de a trece de la plătitor de impozit pe micro la plătitor de impozit pe profit. Se consideră cursul publicat la data de 31 decembrie 2018, mai precis 4.6639 lei/eur, este vorba despre un plafon de 4.663.900 lei. Societăţile care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot avea această opţiune o singură dată, începând cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, opțiunea fiind definitivă. În cazul în care aceste condiții nu sunt respectate, persoana juridică aplică prevederile de mai sus începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei și/sau numărul salariaților scade sub 2, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1). În cazul în care, în perioada în care persoana juridică aplică prevederile de mai sus iar numărul de salariați variază în cursul anului, în sensul scăderii sub 2, condiția trebuie reîndeplinită în termen de 60 de zile, termen care se prelungește și în anul fiscal următor.
De asemenea, potrivit prevederilor legale, sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili: persoanele juridice române, cu excepțiile prevăzute la alin. (2); persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România; persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România; persoanele juridice străine care realizează venituri astfel cum sunt prevăzute la art. 122 lit. h) – veniturile unei persoane juridice străine obținute din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, veniturile din exploatarea resurselor naturale situate în România, precum și veniturile din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română; persoanele juridice cu sediul social în România, înființate potrivit legislației europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.