Conform prevederilor din Legea nr. 209/2015, anularea tuturor obligaţiilor fiscale reglementate de acest act normativ urmează să se efectueze din oficiu, de către Fisc, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.

Dacă unităţile fiscale au emis decizii de plata pentru obligaţii fiscale din categoria celor care sunt amnistiate prin Legea nr. 209/2015, dar acestea nu au fost comunicate, Fiscul nu va mai transmite deciziile de impunere si va scădea obligaţiile fiscale din evidenţa analitică pe plătitor, pe baza de borderou de scădere. În Ordinul ANAF nr. 2202/2015 se arată că, pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, pentru diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, Fiscul identifică şi analizează rapoartele de inspecţie fiscală şi actele administrative fiscale încheiate şi comunicate contribuabilului, prin care au fost stabilite diferenţe suplimentare de obligaţii fiscale şi reia calculele pentru a stabili exact ce sume trebuie anulate.

În ceea ce priveşte anulările de CASS, reglementate de Legea nr. 209/2015, Ordinul ANAF stabileşte că unitatea fiscală competentă trebuie să identifice contribuabilii vizaţi de ştergerea CASS, prin compartimentul cu atribuţii de gestiune registru contribuabili şi declaratii fiscale persoane fizice care va identifica în evidenţele fiscale contribuabilii pentru care, în anul fiscal de referinţă, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate calculată pe baza informaţiilor din declaraţiile fiscale depuse de contribuabili şi plătitorii de venit este mai mică decât salariul minim brut pe economie şi pentru care baza lunară de calcul a fost stabilită la nivelul plafonului minim. Apoi, se  va întocmi o listă cu datele de identificare ale persoanei fizice: codul numeric personal/numărul de identificare fiscală, numele şi prenumele; baza lunară de calcul al CASS stabilită/regularizată pe baza informaţiilor din declaraţiile fiscale, pentru fiecare lună din anul fiscal de referinţă, în care persoana beneficiază de anularea CASS; numărul si data deciziei anuale de impunere prin care a fost stabilită CASS datorată; suma CASS stabilită prin decizia anuală de impunere; suma CASS care ar putea să fie anulată potrivit Legii nr. 209/2015; etapa procedurală de stabilire a contribuţiei din punctul de vedere al emiterii şi comunicării deciziei (decizia anuală de impunere a fost emisă şi comunicată; decizia anuala de impunere a fost emisă, dar nu a fost comunicată; decizia anuală de impunere nu a fost emisă; temeiul legal de încadrare în anularea obligaţiilor, respectiv Legea nr. 209/2015). Procedura este similară şi în ceea ce priveşte anulările de CASS prevăzute de Legea nr. 225/2015. Şi în cazul lor, acelaşi compartiment de specialitate din cadru Fiscului trebuie să întocmească o lista cu contribuabilii care beneficiază de ştergerea datoriilor din oficiu.