ANAF: Split TVA – Precizări privind noul Formular 086
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reaminteşte contribuabililor că, începând cu 1 ianuarie 2018, aplicarea Split TVA devine obligatorie doar pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA peste un anumit cuantum sau se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Ordinul preşedintelui ANAF, nr. 223/2018, care prevede modificarea Formularului 086 - Notificare privind aplicarea/renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA a fost publicat în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare din 2 februarie. Formularul 086 se completează și se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din privind Codul fiscal, care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată sau notifică organului fiscal aplicarea acestui mecanism ori solicită renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, conform OG nr. 23/2017. Formularul se completează înscriindu-se cu majuscule, citeț, corect și complet toate datele prevăzute de acesta. Formularul se întocmește în două exemplare, din care: un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire; un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă. Noul model al Formularului 086 conţine rubrici adecvate fiecărei situații în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligația să transmită organului fiscal notificări privind aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA sau renunțarea la aplicarea acestui regim, luând în considerare modificările legislative aduse la sfârşitului anului trecut. Din 1 ianuarie 2018, aplicarea Split TVA devine obligatorie doar pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA peste un anumit cuantum sau se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Celelalte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcată a TVA, fiind obligate să notifice organul fiscal competent în acest sens.
De asemenea, s-a prevăzut, pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017, obligaţia de a notifica organului fiscal competent aplicarea plăţii defalcate a TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care aceștia au intrat sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. S-au stabilit și condițiile în care persoanele impozabile, care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA, fie opțional, fie în mod obligatoriu, pot renunța la aplicarea acestui mecanism.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.