Legea nr. 170/2016 este care a introdus în legislație, începând cu 1 ianuarie 2017, impozitul specific unor activități, este vorba despre afacerile din domeniile hoteluri, restaurante, catering (HoReCa).

Data de 25 ianuarie 2018 este termenul-limită pentru declararea și plata forfetarului aferent celui de-al doilea semestru din 2017. Vizate de aplicarea sistemului sunt firmele care au înscrisă, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile din domeniul alimentației și cel al turismului. Mai precis, este vorba despre companiile care desfășoară activități corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 5510 - hoteluri și alte facilități de cazare similare; 520 - facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată; 5530 - parcuri pentru rulote, campinguri și tabere; 5590 - alte servicii de cazare; 5610 - restaurante; 5621-  activități de alimentație (catering) pentru evenimente; 5629 - alte servicii de alimentație n.c.a.; 5630 - baruri și alte activități de servire a băuturilor. Impozitul specific se calculează, conform unor formule specifice, în funcție de domeniul de activitate, și nu poate fi aplicat de firmele aflate în lichidare. În cazul în care o firmă desfășoară concomitent și activități ce ies din sfera impozitului specific, aceasta este obligată să aplice un regim mixt de impozitare (impozit specific + impozit pe profit). Conform prevederilor în vigoare de la 1 ianuarie 2017, declararea şi plata impozitului specific trebuie efectuate semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul, suma de plată reprezentând astfel o jumătate din impozitul specific anual.

Declararea semestrială a forfetarului se face prin intermediul Formularului 100 („Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat”), document ce se poate transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat sau se poate depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, completându-se cu ajutorul programului de asistență. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit și poate fi descărcat de pe site-ul ANAF. Nedepunerea de către contribuabil/plătitor la termenele prevăzute de lege a Declaraţiei 100 se sancţionează, potrivit Codului de procedură fiscal, cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari.