ANAF. Venituri realizate de zilieri - Regimul fiscal aplicabil
Prin OUG nr. 114/2018, domeniile în care se poate presta munca necalificată au fost semnificativ restrânse. De asemenea, tot prin această ordonanţă au fost introduse noi restricții privind numărul de zile în care o persoană poate presta activitate în regim zilier.
Zilierul este o persoană fizică, cetăţean român sau străin, ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii. În 2019, munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta doar în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţionala, actualizată: agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01; silvicultură, cu excepţa exploatărilor forestiere - diviziunea 02; pescuit şi acvacultură - diviziunea 03. Potrivit prevederilor legale, niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic. De asemenea, beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier. Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare de 25 de zile acesta poate fi utilizat pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată. Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi, într-un cuantum al remuneraţiei brute orare care nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată, şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar. Concret, remuneraţia zilierului nu poate fi mai mică de 12,43 lei/oră conform HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe ţara garantat în plată. Venitul realizat de zilieri sub formă de remuneraţie pe fiecare beneficiar de lucrări reprezintă venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile Codul fiscal. Calculul şi reţinerea impozitului datorat se efectuează de către beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice sau, după caz, la data plăţii la sfârşit de săptămână sau la data plăţii la sfârşitul perioadei de desfăşurare a activităţii. Conform art. 76 alin. (2) lit. r) din Codul fiscal remuneraţia zilierilor reprezintă venituri asimilate salariilor impozitate cu cota de impozit de 10%.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.