ANSVSA: Condiţii la comercializarea - Produselor alimentare de către micii producători
Un procent însemnat de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, care asigură piaţa de consum, sunt produse şi comercializate de micii producători, organizaţi ca persoane fizice sau juridice şi care au ca îndeletnicire creşterea animalelor sau cultivarea pământului. Aceştia au obligaţia să solicite de la DSVSA documentele precizate mai sus, documente care stabilesc: codul producătorului, precedat de iniţialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu amănuntul); produsele care se valorifică; cantitatea; locul de comercializare şi aria de distribuţie. Pentru ca produsele care se comercializează să nu pună în pericol sănătatea populaţiei, ANSVSA atrage atenţia crescătorilor de animale şi micilor producători de alimente, că au următoarele obligaţii: să solicite la DSVSA documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru Vânzare Directa, sau după caz de Vânzare cu Amănuntul; să posede, pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară şi alte documente, respectiv: actul de indentitate; copia certificatului de producător vizat de asociaţia profesională şi/sau de către medicul veterinar zonal; carnet de sănătate personală; fişa de sănătate a animalelor, vizată de medicul veterinar din localitate; să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi non-animală, în timpul obţinerii şi comercializării; produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase; produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei. De asemenea,, mai trebuie îndeplinite şi alte condiţii obligatorii cum sunt cele legate de transportul produselor. Astfel, produsele trebuie să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate, igienizate, însoţite de documente care să ateste provenienţa, calitatea şi salubritatea acestora; periodic, trebuie prelevate şi efectuate probe din materiile prime şi produsele finite la laboratorul DSVSA pentru expertizarea calităţii şi salubrităţii acestora. De precizat, totodată, că produsele trebuie să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului. Eticheta se aplică pe ambalajul tradiţional, sticlă - pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini - pentru brânzeturi. În cazul produselor tradiţionale, trebuie să existe asupra producătorului certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). ANSVSA atrage atenţia asupra faptului că produsele alimentare nu pot fi comercializate decât în locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor stabilite prin acte normative fiind sancţionată cu amenzi contravenţionale între 1.000 şi 5.000 lei, precum şi confiscarea produselor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.