Agenția Națională pentru Zootehnie anunță că face controale în fermele de animale care solicită subvențiile din zootehnie pentru acest an.

Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) vor verifica printre altele: datele preîncărcate automat în Raportul de control din datele cererii unice de plată înregistrate în sistemul informatic; animalele încărcate în Raportul de control, respectiv dacă acestea există în Raportul extras din RNE; existența animalelor în exploatație pentru animalele cu retenție sau/și existența documentelor justificative pentru animalele ieșite ca urmare a CN/FM; existența Registrului Individual al Exploatației (RIE); exactitatea înregistrărilor în RIE pentru 6/12 luni anterioare controlului prin eșantionarea și verificarea unui număr de documente justificative întocmite în perioada a 6/12 luni anterioare controlului (din documentele deținute și prezentate de solicitantul de sprijin la data controlului) astfel: pentru un număr de animale cuprins între 1 şi 5 se verifică toate documentele de intrare - ieșire; pentru un număr de animale cuprins între 6 şi 10 se verifică 5 documente; pentru un număr de animale cuprins între 11 şi 100 se verifică 10 documente; pentru un număr de animale cuprins între 100 şi 300 se verifică 15 documente; peste 300 animale se verifică 20 documente. De asemenea: preluarea în copie/fotocopie a documentelor eșantionate verificate și a tuturor documentelor care au stat la baza verificărilor; completarea Raportului de control conform instrucțiunilor din Procedura de sistem; în cazul constatării oricărei neconformități, înmânarea/transmiterea unei copii a raportului de control solicitantului de sprijin. ANZ atrage atenţia că, înainte de depunerea Cererii unice de plată și pe durata perioadei de reținere trebuie să se asigure că: animalele deținute sunt identificate (au crotalii auriculare) conform legislației; datele animalelor deținute pentru care solicitați sprijin financiar sunt actualizate în Registrul Naţional al Exploataţiilor - RNE (medic veterinar concesionar/asociaţie /propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și în Registrul Individual al Exploatației (RIE).

Obligațiile solicitantului de sprijin selectat pentru controlul la fața locului sunt următoarele: să permită efectuarea controalelor de către ANZ, organism delegat de APIA; să asigure condițiile de realizare a controlului (țarcuri, personal afluire, culoare de manipulare); să dețină și să prezinte RIE (Registrul Individual al Exploatațiilor) completat și actualizat la zi; să dețină și să prezinte documente justificative  - formulare de identificare (F1), formulare de mișcare (F2), formulare de declarare eveniment (F3). Totodată: pentru evenimente precum pierdere crotalie/crotalii, moarte accidentală, sacrificare de necesitate; formular de continuare (F4) anexă la formularele anterioare; pașaportul bovinei (după caz); document justificativ pentru caz de forță majoră animale (după caz); document justificativ pentru caz de circumstanță naturală (după caz). O altă obligaţie a solicitantului de sprijin este de a menţine pe toată durata perioadei de reținere și să prezinte la control animalele declarate în cererea unică de plată. Controlul la fața locului se va face după extragerea eșantionului de control până la data limită a perioadei de reținere a fiecărui an, dar și în afara perioadei de reținere. Perioada de reținere este perioada în care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plată - declarația privind sectorul zootehnic, trebuie reținut în exploatația, inclusiv în evidențele acesteia, pentru care sa depus cererea sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/ grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat, conform art. 2 lit. (s) din OMADR 45/2021. De precizat că înștiințarea controlului la fața locului se va face cu cel mult 48 de ore înainte de declanșarea controlului propriu-zis, însă controlul poate fi efectuat și inopinat.