Ajutorul se acordă numai pentru cantităţile de carne proaspătă sau refrigerată de bovine cu vârsta de opt luni sau mai mult care nu au fost încă depozitate.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de  4 mai 2020, au fost publicate, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L140, o serie de acte normative adoptate de către Comisia Europeană în vederea optimizării gestionării anumitor activități agricole specifice pe perioada în care pandemia de COVID-19 afectează statele membre UE. Printre aceste reglementări se numără și cele cu rol în intervenția pe piață prin acordarea unui ajutor pentru depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, dintre acestea făcând parte şi depozitarea privată a cărnii de bovină, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/596 al Comisiei din 30 aprilie 2020 privind acordarea ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii proaspete sau refrigerate de bovine cu vârsta de opt luni, sau mai mult, și stabilirea în avans a cuantumului ajutorului. Pentru a beneficia de subvenţia APIA pentru depozitarea privată, carnea trebuie să fie de calitate sănătoasă şi adecvată pentru comercializare şi să provină din Uniune. Depunerea cererilor pentru obţinerea subvenţiei APIA pentru depozitarea privată a cărnii de vită a demarat la data de 7 mai. Fiecare cerere pentru obţinerea subvenţiei APIA pentru depozitarea privată a cărnii de vită se referă la produsele cu codul din nomenclatura vamală (codul NC) ex 0201 20 50, respectiv sferturi posterioare separate: partea posterioară a semicarcasei, care conţine toate oasele, precum şi pulpa şi vrăbioara anterior, cu minimum trei coaste întregi sau tăiate, cu sau fără jaret şi cu sau fără fleică, indicându-se clasa de conformaţie relevantă după cum urmează: S: Superioară; E: Excelentă; U: Foarte bună; R: Bună; O: Destul de bună. Cantitatea minimă eligibilă pentru fiecare cerere pentru obţinerea subvenţiei APIA pentru depozitarea privată a cărnii de vită este de 10 tone. Cuantumurile corespunzătoare ale ajutorului per perioada de depozitare sunt următoarele: pentru o perioadă de depozitare de 90 de zile - 1.008 euro/tonă; pentru o perioadă de depozitare de 120 de zile - 1.033 euro/tonă; pentru o perioadă de depozitare de 150 de zile - 1.058 euro/tonă. Depozitarea contractuală se încheie în ziua precedentă datei scoaterii din depozitare. La depunerea unei cereri  pentru obţinerea subvenţiei APIA pentru depozitarea privată a cărnii de vită pentru produsele eligibile pentru ajutor, valoarea garanţiei necesare este de 100 euro/tonă.

În cazul produselor a căror depozitare se efectuează după aprobarea cererii de ajutor și care au o garanție constituită aferentă cererii, perioada maximă pentru constatarea conformității produselor și intrarea în depozit la locul de congelare a cantităților din cerere este de maximum 28 zile de la notificarea privind aprobarea. Dacă în cele 28 de zile a intrat în depozit sub 95% din cantitatea solicitată în cererea de ajutor, garanția aferentă se reține în totalitate iar ajutorul nu se mai acordă. Formularul cererii de ajutor este disponibil pe site-ul APIA: www.apia.org.ro sau va fi pus la dispoziţia solicitanţilor de către funcţionarii APIA prin mijloace electronice, în urma unei solicitări adresată pe adresa de e-mail: zootehnie.apia@apia.org.ro. Documentele semnate electronic se transmit tot la adresa de e-mail indicată mai sus.