APIA. Măsura21 - Demarează controalele în teren
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a încheiat campania pentru primirea cererilor pentru Măsura 21 și demarează controalele administrative și în teren pe un eșantion de 5 la sută din dosarele pentru care s-a cerut plata.
Suma forfetară urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. În Ghidul Măsurii 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 se menționează că pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectuează controale administrative şi la faţa locului. Potrivit legii, reprezentanţii APIA urmează să verifice la faţa locului, pentru sectorul bovine și ovine/caprine: animalele care fac obiectul cererii de solicitare (sexul, pașaportul, crotaliile); existența registrului individual al exploatației (RIE); exactitatea înregistrărilor în RIE pentru perioada 1 iulie 2020 - data efectuării controlului; documentele care au stat la baza înregistrărilor în RIE aferente perioadei 1 iulie 2020 - data efectuării controlului (formulare de mișcare, formulare de identificare, etc); corespondența dintre înregistrările din RNE conform registrului exploatației extras din RNE în ziua/preziua controlului și efectivul de animale prezent la controlul la fața locului. În ceea ce priveşte sectorul legume-fructe și cartofi, se vor verifica
atât suprafața aferentă culturii de legume, fructe în spații protejate, cât şi legumele cultivate în câmp, fructe și cartofi pentru care se solicită sprijin. În cazul nerespectării de către solicitanți a condițiilor de acordare a Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, aceștia sunt obligați la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării sprijinului, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional va fi respinsă de la plată în următoarele situații: cererea este depusă în afara termenului legal; nu au fost atașate la cerere toate documentele generale și specifice; beneficiarul a refuzat controlul la fața locului; în urma controlului administrativ și/sau la fața locului rezultă că beneficiarul nu se încadrează în limitele minime/maxime menționate în document. Conform prevederilor legale, sancţiuni administrative pot fi aplicate dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial şi, după caz, drepturile la plată aferente menţionate la articolul 21 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 cu modificările și completările ulterioare, nu se alocă sau se retrag. Dacă se constată plățile necuvenite beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul. Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiar, termen care este indicat în ordinul de recuperare şi care nu poate depăşi 60 de zile, şi data rambursării sau a deducerii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.