La actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA-Online 2018, fermierii care anterior au fost controlaţi pe teren clasic sau prin metoda teledetecţiei vor utiliza în mod obligatoriu rezultatele controalelor, prin activarea straturilor de măsurători şi se vor asigura că suprafaţa declarată este conformă cu suprafaţa utilizată.

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează fermierii care s-au aflat la control, atât clasic cât și prin teledetecție, că trebuie să aibă atenție sporită la depunerea cererii unice pentru Campania 2018 deoarece trebuie în mod obligatoriu rezultatele controalelor. Reamintim că, în campania 2018, fermierii completează cererea unică de plată, folosind aplicaţia IPA - Online şi realizează electronic operaţiunea de digitizare a parcelelor şi actualizare a declaraţiei de suprafaţă conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie). Conform articolului 8 alineatul (1) lit. f) și f1) din OUG nr.3/2015 cu modificări și completări, fermierii sunt obligaţi să declare toate parcelele agricole, potrivit prevederilor art. 72, alin. (2) din Regulamentul UE nr. 1.306/2013 al PE şi CE. Fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar. De asemenea fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață nu au obligația de a-și declara parcelele agricole dacă suprafața totală nu depășește 1 ha. În toate cazurile, fermierul indică în cererea sa că are la dispoziție parcele agricole și, la cererea APIA, indică localizarea acestora. Totodată, fermierii au obligaţia să declare toate zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1) din OUG nr. 3/2015. De precizat că fermierii care participă la schema pentru micii fermieri nu au obligația să declare parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin. Pe lângă utilizarea obligatorie a rezultatelor controalelor şi actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA-Online 2018, prin activarea straturilor de măsurători fermierii se vor asigura că suprafaţa declarată este conformă cu suprafaţa utilizată.

De asemenea, fermierii trebuie să utilizeze informaţiile cadastrale urmare a înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, în situaţia în care acestea sunt disponibile şi relevante. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alți fermieri și să nu depășească limita blocului fizic, în conformite cu art.2, lit. n1, din Ordin MADR 619/2015. Potrivit prevederilor legale, în situaţia în care fermierul are cunoştinţă sau se observă pe imagine elemente neeligibile incluse în suprafaţa parcelelor digitizate şi implicit în declaraţia de suprafaţă 2018, acesta va trebui să le excludă pentru a nu fi supus sancţiunilor. Reamintim, în încheiere, că  cererea unică de plată se depune la APIA în perioada 1 martie - 15 mai, dată după care aceasta poate fi depusă în termen de 25 de zile calendaristice cu o reducere de 1 la sută pe zi pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cerere unică ar fi fost depusă până la data de 15 mai inclusiv.