Au fost aprobate normele de venit pentru activităţi agricole în anul 2012
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor reaminteşte că persoanele fizice care realizează venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii, precum şi a arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea şi sunt impuse la normă de venit, că sunt obligate să declare aceste venituri la unitatea în a cărei administrare fiscală se află contribuabilul.
Prin unitate în a cărei administrare fiscală se află contribuabilul se înţelege domiciliul sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România. Impozitul pe veniturile din activităţi agricole se determină prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net stabilit pe baza normelor de venit, impozitul fiind final şi se achită la unitatea care administrează fiscal contribuabilul, în două tranşe: 50% până la 25 septembrie 2012; 50% până la 25 noiembrie 2012. De precizat că, dacă o activitate agricolă este desfăşurată de un contribuabil pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic pe parcursul căreia se desfăşoară activitatea. Dacă o activitate agricolă a unui contribuabil înregistrează o pierdere datorată calamităţilor naturale, norma de venit aferentă activităţii se reduce, astfel încât să reflecte această pierdere. Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, precum şi cei pentru care impozitul se calculează prin reţinere la sursă, aplicând o cotă de 2% asupra valorii produselor livrate potrivit prevederilor art. 74 alin. (4) şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor, au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real. Contribuabilii respectivi au obligaţia să completeze şi să depună declaraţia privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, la sfârşitul anului fiscal.
Important! Contribuabilii care realizează venituri din agricultură din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare şi care sunt impuşi la normă de venit, nu datorează impozitul de 2% în cazul în care prezintă plătitorului de venit o copie a formularului 260 "Decizie de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit", cod 14.13.02.13/3a. Contribuabilii impuşi la normă de venit nu au obligaţia depunerii formularului 200 "Declaraţie privind veniturile realizate din România".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.