Calendar fiscal ANAF: 25 octombrie - Termen limită la depunere de declaraţii şi plăţi
Până cel târziu mâine, 25 octombrie, microîntreprinderile trebuie să declare și să achite impozitul pe venit aferent trimestrului cu numărul trei din 2017, adică perioada iulie-septembrie din an. În plus, există și alte obligații fiscale pe care microfirmele trebuie să le efectueze în această perioadă.
Reamintim că mai multe firme au trecut, din februarie 2017, la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în condițiile în care plafonul până la care o firmă se poate înscrie în categoria microîntreprinderilor a crescut de la 100.000 la 500.000 de euro. În ceea ce privește cotele de impozitare aplicate veniturilor microîntreprinderilor, acestea sunt influențate de existența sau nu a salariaților, după cum urmează: cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin un salariat angajat în baza unui contract de muncă; cotă de impozitare de 3% pentru acele microîntreprinderi fără salariați. Potrivit prevederilor legale în vigoare, prin salariat se înțelege acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Totuşi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care: au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi; au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (1.450 lei în prezent). Dacă numărul de salariați se modifică de-a lungul unui trimestru, cotele de impozitare se aplică în mod corespunzător, având în vedere numărul de salariați existent la sfârșitul ultimei luni a trimestrului respectiv. Astfel, pentru plata impozitului pe venit aferent trimestrului III al anului 2017 (care se face luna aceasta) se va ține cont de numărul de salariați de la 30 septembrie 2017. Pe lângă încadrarea în plafonul de 500.000 euro, o microîntreprindere este, la acest moment, acea persoană juridică ce a îndeplinit cumulativ, la 31 decembrie 2016, următoarele condiţii: a realizat venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc sau activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale; a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale; capitalul social a fost deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale; nu se afla în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.
De asemenea, tot data de 25 octombrie este termen limită şi pentru contribuabilii înregistrați ca plătitori de impozit pe profit, care au ales să aplice sistemul de declarare și plată a impozitului anual, trebuie să efectueze plata aferentă celui de-al treilea trimestru din 2017 până cel târziu la data de 25 octombrie. În condițiile în care Codul fiscal stabilește că plățile anticipate aferente fiecărui trimestru se fac până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata (cu excepţia plăţii anticipate aferente ultimului trimestru din an, adică al patrulea, pentru care există prevederi speciale), rezultă că impozitul pe profit aferent trimestrului III din 2017 (perioada iulie-septembrie) se poate face până cel mai târziu la 25 octombrie (miercurea viitoare).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.