Calendar fiscal PFA: în septembrie, impozite şi contribuţii care trebuie declarate şi plătite
Persoanele fizice autorizate (PFA), precum şi ceilalţi contribuabili care realizează venituri din activităţi independente trebuie să plătească la stat în această lună impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Acestea reprezintă plăţi anticipate aferente trimestrului III din 2015 şi trebuie efectuate până cel târziu la 25 septembrie.
Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele fizice autorizate sunt obligate să plătească contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate, dar şi impozitul pe venit. Atât plata CAS, cât şi cea a CASS se realizează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Suplimentar, pe lângă contribuţiile obligatorii, mai există şi unele contribuţii facultative, pentru care persoanele fizice autorizate pot opta. Este vorba despre contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţia pentru asigurarea în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii (FNUASS).
De asemenea, până pe 25 septembrie, PFA trebuie să efectueze următoarele plăţi: Plata anticipată a impozitului pe venit aferentă trimestrului III din 2015. Trebuie efectuată de persoanele fizice organizate ca întreprinderi individuale, familiale, persoane fizice autorizate, care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole; Plata CASS aferentă trimestrului III trebuie efectuata de către: întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale, membri întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice, persoanele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă, persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, persoanele care realizează venituri din silvicultură şi piscicultură şi persoanele care realizează venituri din activităţi agricole pentru care nu au fost stabilite norme şi se impun în sistem real; PFA datorează o contribuţie la sănătate de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcţie de modul de impunere a PFA: în sistem real sau pe baza normei de venit; Plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) aferentă trimestrului III pe care PFA o datorează la sistemul de pensii este de 26,3% şi se aplică asupra venitului declarat, adică venitul pentru care doreşte să se asigure. Totuşi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Alte declaraţii cu termen 25 septembrie sunt: Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune numai de persoanele fizice care au calitatea de angajatori, deci cele care au angajaţi; Decontul de TVA, Formularul 300, format electronic; Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente lunii precedente, Formularul 394; Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, Formularul 010, formular care trebuie depus de entităţile care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire; Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, Formularul 070.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.