Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici este marcată anual la data de 15 iunie. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia din 19 decembrie 2011, această zi reprezintă un bun prilej de manifestare în mod deschis împotriva oricăror forme de abuz sau de suferinţă provocate persoanelor vârstnice.

Violenţa împotriva persoanelor vârstnice cuprinde o serie de atitudini necorespunzătoare care se manifestă sub forme variate de abuz: de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale, sexuale sau financiare, survenite ca urmare a neglijenţei intenţionate, ocazionale sau permanente. Abuzul faţă de vârstnici a fost considerat un subiect tabu, fiind subestimat şi ignorat de societate, un număr mare de cazuri rămânând neînregistrate. Această reprezintă, însă, o problemă socială globală, care afectează în ţara noastră sănătatea şi drepturile persoanelor vârstnice, cu consecinţe evidente, uneori foarte grave.

Demersurile pentru definirea, depistarea şi abordarea acestor probleme a fost unul din obiectivele proiectului „Cetăţeni activi la puterea a treia”, prin membrii aleşi în Parlamentului Seniorilor din România (din care autoarea face parte - n. red.), pentru fiecare zonă a țării. 

În cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități naţionale, a Comisiei pentru sănătate, precum și a Comisiei pentru muncă și protecţie socială, membrii Parlamentului Seniorilor au prezentat, în repetate rânduri, problemele cu care se confruntă persoanele vâsrtnice.

Cu sprijinul Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități naţionale, la propunerea membrilor Parlamentului Seniorilor, s-a înfiintat o subcomisie specială problemele persoanelor vârstnice, accesibilă pentru prezentarea și soluţionarea, în măsura posibilităților, a problemelor vârstnicilor. Atât din perspectivă socială, cât şi medicală, situaţia identificată a vârstnicilor trebuie  gestionată corespunzător, pentru a diminua abuzurile comise asupra vârstnicilor.

În acest sens, membrii Parlamentului Seniorilor au solicitat de urgență completarea prevederilor legislative existente în Legea 271/2003 privind protecția socială a persoanelor vârstnice împotriva abuzurilor și înăsprirea sancțiunilor în acest sens faţă de persoanele care comit asemenea fapte

De asemenea, un punct important de discuţie în comisii a fost ca legislaţia aferentă persoanelor vârstnice să fie cuprinsă în „Cartea Drepturilor Persoanelor Vârstnice”. Prin constituirea acesteia, se fundamentează drepturile, se asigură informarea şi respectarea unitară și cuprinzătoare a tuturor drepturilor din domeniu, pentru a oferi persoanelor vârstnice un statut de siguranţă, încredere în susţinerea statului și bucuria unei vieţi liniştite.  Membrii Parlamentului Seniorilor au considerat necesară adoptarea unei legislaţii de înființare a centrelor și adăposturilor pentru persoanele vârstnice în oraşele reşedinţe de judeţ, în cazuri de violenţă împotriva acestora.

Exploatarea financiară, ca formă de abuz, se poate manifesta prin: furt, înşelătorie, folosirea abuzivă a bunurilor ce aparţin persoanelor vârstnice prin obţinerea de împuterniciri, dar şi îngrădirea accesului la propriile fonduri băneşti, alungarea din locuinţe sau refuzul de a acorda moştenirea cuvenită văduvelor.

Pe plan local, se organizează în Centrele Sociale Multifuncționale pentru Persoane Vârstnice, împreună cu Direcția de Asistență Socială Oradea și Inspectoratul de Poliție al Judeţului Bihor, întâlniri cu persoanele vârstnice, pentru a-i conştientiza cu privire la pericolele abuzului, dar și pentru a le oferi modalităţi de prevenire și metode de combatere a violenței.

Aceste evenimente sunt programate a se derula în organizaţiile persoanelor vârstnice din Asociația Pensionarilor Maghiari din Partium, în Forumul Democrat German, dar și cu persoanele vârstnice din unele partide politice.

Protejarea persoanelor vârstnice va fi o temă de actualitate și pentru membrii organizaţiilor de tineret și pentru elevii unităţilor de învăţământ liceal și universitar.

Miorița SĂTEANU