Încălcarea prevederilor legale privind interdicțiile de fertilizare pot atrage atât sancțiuni contravenţionale, cât și pierderea subvențiilor pentru nerespectarea condițiilor de ecocondiționalitate.

Conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA) începând cu data de 1 octombrie aplicarea îngrășămintelor organice lichide și a îngrășămintelor minerale este interzisă pe pășuni. Garda de Mediu precizează că începând cu data de 1 noiembrie a fost înterzisă și aplicarea îngrășămintelor solide pe terenuri arabile și pe pășuni. Potrivit oficialilor Gărzii de Mediu, îngrășămintele organice lichide și cele minerale vor mai putea fi aplicate pe terenurile arabile începând cu data de 1 martie. Pe pășuni, împrăștierea este permisă după data de 15 martie, dată de la care se pot distribui și îngrășămintele organice solide, atât în câmp sau în grădini, cât și pe pășuni. În toată această perioadă, gunoiul de grajd trebuie depozitat pe platformele special destinate acestui scop. Platformele trebuie să aibă o capacitate suficientă de stocare, să aibă drumuri de acces şi să nu fie amplasate pe terenuri situate în apropierea cursurilor de apă sau cu apă freatică la mică adâncime. De asemenea, ele trebuie amplasate la o distanţă de cel puţin 30 m faţă de locuinţe şi sursele de apă potabilă. Încălcarea regulilor privind interdicțiile de fertilizare pot atrage atât sancțiuni contravenţionale, cât și pierderea subvențiilor pentru nerespectarea condițiilor de ecocondiționalitate.

Perioadele în care se pot aplica îngrășămintele organice trebuie stabilite cât mai devreme posibil, în cadrul perioadei de creştere a culturilor, pentru a maximiza preluarea nutrienţilor de culturi şi a minimiza riscul poluării. În fiecare an, cel puţin jumătate din cantitatea de gunoi rezultată în timpul iemii, trebuie împrăştiată până la 1 iulie, iar restul până la 30 septembrie. Potrivit prevederilor legale, nu se aplica gunoi în perioada cuprinsă între apariţia primului și ultimului îngheț. Aceste date sunt stabilite be baza analizei seriilor de date meteorologice interpolate la nivelul fiecărei comune. Totodată, este necesar să fie evitată aplicarea lor în perioadele de extra-sezon (în afara fazelor de vegetaţie activă), care variază în cadrul ţării, depinzând de condiţiile climatice locale, între lunile octombrie şi februarie, perioada maximă fiind specifică pentru zonele umede şi reci, în care sezonul de vegetaţie începe mai târziu. Sunt permise excepţii acolo unde planul de management stabileşte ca împrăştierea îngrăşămintelor organice se poate realiza de-a lungul perioadei de extra-sezon, fără riscul de producere a poluării apelor sau unde sunt condiţii meteorologice excepţionale, respectiv depinde de condiţiile meteorologice, starea solului şi a resurselor de apă - care fac ineficientă sau riscantă aplicarea îngrăşămintelor organice pe teren şi trebuie luate măsurile necesare pentru evitarea poluării apelor.