Cinci minute despre... Carnetul de viticultor
Interlocutor, dr. ing. Florian Pavel, director coordonator la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.
- Cultivatorii de viţă-de-vie au obligaţia, prin reglementările existente, de a ţine evidenţa producţiei şi a modului de valorificare a strugurilor în "Carnetul de viticultor". Care este cadrul legal şi ce categorie de viticultori se află sub incidenţa unor asemenea prevederi?
- Conform Ordinului Ministerului Agriculturii nr. 487/27 iulie a.c., publicat în Monitorul Oficial al României nr. 526/30 iulie a.c., obligaţia de a avea "Carnet de viticultor" revine cultivatorilor de viţă-de-vie care au suprafeţe de cel puţin 0,5 hectare, iar aceste plantaţii să fie cu soiuri nobile pentru vin.
- La ce serveşte şi cum se utilizează Carnetul de viticultor?
- Producătorii care-şi comercializează producţia de struguri au obligaţia completării filei din Carnetul de viticultor, pentru transportul strugurilor. Totodată, pentru toate cantităţile de struguri din soiuri nobile pentru vin achiziţionate de la cultivatori şi/sau comercianţi, procesatorii au obligaţia să reţină filele originale din Carnet ale fiecărui transport, file care se vor înregistra în Registrul de intrări/ieşiri pentru strugurii recepţionaţi.
- Ce se întâmplă dacă nu se respectă o asemenea prevedere?
- Trebuie să se înţeleagă că orice transport de struguri nobili pentru vin cu scop comercial care nu este însoţit de fila originală din Carnetul de viticultor, în care să fie înscrise corect şi complet datele prevăzute în rubricile respective, se consideră transport ilicit. Sancţiunile sunt cele prevăzute în Legea Viei şi Vinului nr. 244/2002, republicată. Concret, se aplică amendă contravenţională de minimum 2.000 de lei.
- Obligativitatea deţinerii şi folosirii Carnetului de viticultor exclude celelalte responsabilităţi ale acestor producători, conform unor reglementări mai vechi privind declaraţia de recoltă şi de producţie?
- Este bine de ştiut că rămâne valabil Ordinul nr. 75/26 ianuarie 2004 al Ministerului Agriculturii, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 79/30 ianuarie 2004. Adică, aceiaşi cultivatori au obligaţia întocmirii şi depunerii, la sfârşitul campaniei de vinificaţie, a declaraţiei de recoltă şi a declaraţiei de producţie. Aceste declaraţii se întocmesc în trei exemplare: un exemplar se depune şi se înregistrează la primărie, un exemplar se depune şi se înregistrează la DADR Bihor, iar al treilea exemplar se păstrează de către declarant.
- Cât priveşte "Carnetul de viticultor", cum se intră în posesia lui?
- Producătorul trebuie să completeze şi să depună o cerere tipizată de înregistrare la DADR Bihor - Serviciul Implementare. Dacă producătorul respectiv nu este înscris la DADR Bihor în Registrul plantaţiilor viticole, atunci va face şi o cerere de înscriere în acest Registru.
- Vă mulţumesc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.