Potrivit datelor oficiale ale Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor, numărul cererilor depuse în 2013 pentru PNDC pentru sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine, la CJAPIA se ridică la 1.436.

Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor informează că, în perioada  3 iunie-31 iulie, s-a desfăşurat controlul la faţa locului în exploataţiile de ovine şi caprine, pentru care au fost depuse cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare, sector zootehnic, în anul 2013. Conform eşantionului stabilit de APIA Bucureşti s-au efectuat controale la 70 de exploataţii fiind verificate 27.135 de capete de ovine şi caprine. În urma verificărilor au fost identificate  26.872 de capete de animale eligibile reprezentând 99% din numărul celor verificate. Nu au putut fi identificate, conform legislaţiei în domeniu, 263 de capete de ovine şi caprine în cadrul a 14 exploataţii. De precizat că numărul cererilor depuse în 2013 pentru PNDC pentru sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine, la CJAPIA Bihor este  de 1.436 din care: 1.226  cereri pentru 295.380 capete de ovine şi 210 cereri pentru 14.015 capete de caprine. În cadrul controlului la faţa locului echipele de control APIA au verificat următoarele elemente:       existenţa reală a efectivului total de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal; identificarea animalelor în conformitate cu legislaţia în domeniu, după cum urmează: identificate cu o crotalie auriculară simplă, având imprimat un cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute până la 1 ianuarie 2008; identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2009; identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1 ianuarie 2010.  Totodată, a fost verificată şi corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi efectivul existent în exploataţie, la data controlului.

"În urma finalizării controalelor la faţa locului la exploataţiile de ovine şi caprine am constatat că numărul animalelor neidentificate este de doar 263, aproximativ 1% din totalul celor verificate, număr care a scăzut de la an la an. Atragem atenţia celor care au depus cereri că au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de ovine şi caprine pentru care s-a solicitat plata primei până la data de 3 august 2013, chiar dacă au fost controlaţi. Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii), cele incorect identificate şi cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploataţie la data de 3 august 2013 sunt animale nedeterminate, care generează penalitaţi sau excluderi de la plată, după caz" - ing. Florian Pavel, director executiv al instituţiei.