CJAPIA Bihor. Depunerea Cererilor Unice de Plată - Fermierii - atenționați să respecte programările
Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că fermierii depun o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
Cererile se depun la CJAPIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la Centrele Locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință. Potrivit legii, sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha, conform art.8 alin.(1) lit.c) din OUG nr.3/2015 cu modificările şi completările ulterioare. În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată - declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic. Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare. În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2020 și la Centrele județene/locale APIA. Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte documentele privind utilizarea terenului conform art.5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări și completări.
„Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor Unice de Plată în Campania 2020, rugăm fermierii să se prezinte la data la care sunt programați, conform Invitaţiei care urmează a fi transmisă tuturor fermierilor care au depus Cereri unice de plată la CJAPIA în anul 2019, nu inainte de a se prezenta la Unitatile Administrativ Teritoriale (UAT) de care aparţin în vederea clarificării digitizării suprafeţelor pentru care urmează a se solicita sprijin financiar şi obţinerea adeverinţei, element de eligibilitate obligatoriu. Fermierii care depun pentru prima dată Cererea Unică de Plată în anul 2020 se pot prezenta la Centrul Local unde sunt arondați, dacă utilizează sub 50 ha de teren agricol, sau la Centrul Județean, dacă utilizează peste 50 ha teren agricol, în orice zi lucrătoare în perioada legală” – precizează directorul executiv al instituţiei, dl. Florian Pavel.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.