CJAPIA Bihor informează că, în perioada următoare, se va pune în aplicare OMADR nr. 573/2014 pentru aprobarea modului de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic.

Pentru a beneficia de ajutoarele menţionate mai sus, solicitanţii vor trebui să depună cererea unică de plată pentru fiecare beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de la ANSVSA la Centrul Judeţean, respectiv local al APIA Bihor pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de documente generale şi documente specifice fiecărei categorii de animale în funcţie de schema aplicată. Una dintre documentele obligatorii care trebuie depuse odată cu cererea de plată este adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului - în cazul în care acesta deţinea un efectiv de maximum 19 capete vaci în exploataţie la data de 28 februarie 2014, sau în cazul producătorilor agricoli din exploataţiile nou-înfiinţate în perioada 1 februarie 2013 - 17 aprilie 2014, care deţin maximum 19 capete vaci la data depunerii cererilor/noi înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013 - 2014. Adeverinţa trebuie să fie eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, afiliată la o organizaţie a crescătorilor de bovine cu reprezentativitate naţională. Adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru, sau nu, al organizaţiei/asociaţiei respective. Asociaţiile crescătorilor de bovine legal constituite, cu sediul sau care au reprezentanţi în judeţul Bihor, care pot elibera adeverinţele sunt Asociatia Judeţeană a crescatorilor de animale domestice şi păsări Bihor şi Asociaţia Judeţeană
a Crescătorilor şi Lucrătorilor în Reproducţia  Animalelor Bihor. De asemenea, un alt document îl reprezintă adeverinţa eliberată de Asociaţia/Agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei. Asociaţia crescătorilor de bovine din judeţul Bihor care eliberează adeverința prin care se confirmă înscrierea animalelor în Registrul genealogic al rasei este Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Animale Domestice şi Păsări Bihor. Un alt document obligatoriu este adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către asociaţiile legal constituite: Asociaţia Crescătorilor de oi şi capre Mioriţa Bihoreană, Asociaţia crescătorilor de animale Curăţele, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Animale Domestice şi Păsări Bihor, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Oi şi Capre "Păstorul", Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Caprine "Caprirom". "Atragem atenţia potenţialilor beneficiari că, înainte a veni la APIA, trebuie să treacă pe la una din asociaţiile menţionate pentru eliberarea adeverinţei/lor, după caz, şi pe la medicul veterinar pentru eliberarea adeverinţei emisă, prin proceduri SNIIA. Precizăm că Adeverinţa de la medicul veterinar se eliberează chiar dacă solicitantul de sprijin financiar nu mai deţine bovine în exploataţie. Toate adeverinţele vor fi salvate  în sistem de către medicul veterinar pentru a putea fi vizualizate în aplicaţia APIA. Totodată, pentru a beneficia de sprijin financiar este obligatorie deţinerea, completarea şi prezentarea Registrului individual al exploataţiei care se va completa pentru fiecare exploataţie şi va cuprinde toate animalele din exploataţie. Facem un apel către medicii veterinari să vină în ajutorul fermierilor şi să îi ajute, în măsura posibilităţilor, la completarea Registrului individual al exploataţiei" - precizează ing. Florian PAVEL, director executiv al instituţiei.