Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor reaminteşte potenţialilor beneficiari că se pot depune cereri unice de plată, fără penalităţi, până la data limită de 31 mai 2016 iar modificările la cereri pot fi efectuate, fără penalităţi, până la data limită de 31 mai 2016.

Potrivit modificărilor aduse Ordinelor MADR 619/2015 și 3/2015 prin OMADR 809/2016, respectiv OUG 17/2016, cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 31 mai 2016, în termen de 25 zile calendaristice, cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. De asemenea, modificările cererilor unice de plată pot fi efectuate şi după data de 31 mai 2016, în termen de 25 zile calendaristice, cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, după data de 27 iunie 2016, cererile unice de plată şi modificările aduse acestora fiind considerate inadmisibile. În cazul concesionării/închirierii unei suprafeţe de pajişti de către Asociaţiile crescătorilor de Animale (ACA), beneficiarii plăţilor pot fi membrii asociaţiei sau ACA (cu condiţia asigurării încărcăturii minime de 0,3UVM/ha, prin păşunat cu animalele înscrise în exploataţia asociaţiei înregistrată în RNE pe perioada păşinatului. De reţinut că animalele înregistrate în exploataţia asociaţiei rămân în proprietatea membrilor ACA şi că membrii ACA pot depune în mod individual cereri unice de plată pentru SCZ si ANTZ pentru animalele pe baza cărora ACA a asigurat încărcătura minimă pentru suprafaţa de pajişte permanentă solicitată la plată. Pot beneficia de plăţi universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţtare. Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care în perioada celor 100 de zile au intrat, respectiv ieşit în/din exploataţiile deţinute de acelaşi beneficiar. În ceea ce priveşte efectivele de animale pentru care se solicită Sprijin cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) trebuie să fie identificate şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată.

 “Până la sfârșitul zilei de 16 mai, la CJAPIA Bihor au fost depuse 33.745 cereri unice de plată, cu 5.638 mai puține decât în 2015 (39.383). Cele 5.638 de cereri, la care se mai pot adăuga cererile depuse de  fermieri noi, pot fi preluate fără probleme până la 31 mai. În acest moment, prioritatea o reprezintă finalizarea administrării cererile de plată depuse în 2015 în vederera efectuarii plăților“ – precizează Florian Pavel, director executiv al instituţiei bihorene.