Antreprenorii din firmele mici şi mijlocii care vor să obţină un ajutor de stat prin schema de minimis, pentru a-şi dezvolta afacerea, pot accesa începând de astăzi, 15 ianuarie, ora 10.00, aplicaţia disponibilă pe site-ul www.aippimm.ro.

Aplicaţia de înregistrare - 10 zile

Potrivit unui Comunicat al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), în perioada 15 ianuarie, ora 10.00 şi 24 ianuarie ora 20.00, firmele care vor să obţină bani de la stat, prin schema de minimis, pot accesa aplicaţia disponibilă pe site-ul instituţiei, pentru a completa formularul de înscriere on-line în cadrul schemei. Anunţul lansării schemei de minimis vine după ce, anul trecut, firmele nu au beneficiat de ajutorul de stat, ca urmare a eşecului înregistrat la deschiderea sesiunii din august 2013. Mai exact, după ce a fost amânată în repetate rânduri, schema de minimis a fost deschisă în august 2013, însă s-a închis în mai puţin de cinci minute după aceea, bugetul total fiind epuizat. Firmele care au încercat să depună la acea dată cereri de finanţare pentru a obţine ajutoarele de minimis de la stat şi consultanţii din domeniu au fost nemulţumiţi de modul în care a decurs înregistrarea on-line, pentru că aplicaţia nu a funcţionat corespunzător. Pentru a remedia situaţia, Guvernul a emis HG nr. 848/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689 din 11 noiembrie 2013, prin care a modificat legislaţia privind schema de minimis. Printre principalele modificări aduse se numără faptul că programul a fost transferat de la Ministerul Finanţelor la AIPPIMM, iar accesarea ajutorului financiar nu se va mai desfăşura după principiul "primul venit, primul servit", aplicaţia de înregistrare fiind deschisă timp de 10 zile (până la data de 24 ianuarie, ora 20.00).

Până la 100.000 de euro

Potrivit legii, valoarea maximă a ajutorului de minimis pe care firmele îl pot obţine de la stat este de 100.000 euro, bani care vor fi acordaţi pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi (2014 - 2015), nerambursabili în proporţie de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, beneficiarii urmând să aibă o contribuţie proprie de 10%. Decontarea se face pe principiul rambursării, în maxim 3 tranşe anuale, până în anul 2015. Data şi ora completării formularului nu va influenţa punctajul şi nici ordinea accesului la finanţare obţinut de firme în urma înscrierii, iar formularul, odată trimis, nu va putea fi modificat şi se va transmite doar o singură dată în baza de date a aplicaţiei. După terminarea perioadei de 10 zile de înscriere online, se va afişa o listă cu firmele eligibile pentru obţinerea finanţării (care au obţinut un punctaj de minimum 60 de puncte). Evaluarea dosarelor se face în funcţie de acest punctaj. La punctaje egale, departajarea va fi dată de o serie de criterii obiective. Bugetul iniţial trebuie să ajungă pentru un număr minim de 1.100 de IMM-uri, acesta fiind consumat în ordine descrescătoare al punctajului. Conform listei codurilor CAEN publicate pe site-ul AIPPIMM, companiile care desfăşoară activităţi de comerţ nu vor obţine punctaj, în acest fel fiind diminuate şansele obţinerii finanţării. Precizăm, în încheiere, că textul schemei de ajutor de stat, respectiv documentaţia aferentă sunt publicate integral pe site-ul Departamentului pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, la adresa: www.aippimm.ro - "Programe" - Schema de minimis HG 274/2013.