Începând cu 1 februarie, se percepe impozit pentru veniturile din activităţi agricole, pe bază de norme de venit pentru veniturile realizate din cultivarea terenurilor, creşterea şi exploatarea animalelor deţinute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă, indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor.

Obligaţie

Au obligaţia de a depune Formularul 221 - "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit" persoanele fizice care obţin, în mod individual, venituri din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea  plantaţiilor  viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. În cazul în care, activitatea agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţiile declarative revin asocierii şi se îndeplinesc de către asociatul care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice. Nu au obligaţia depunerii F221: persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce deţin cu orice titlu suprafeţe de teren destinate producţiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit; contribuabilii care au arendat terenul cultivat; contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole şi îşi desfăşoară activitatea în mod individual sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică în limitele neimpozabile stabilite de CF; contribuabilii care obţin venituri din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.

Plata în tranşe

Impozitul pe veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit se achită la bugetul statului în două tranşe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013. Important! Contribuabilii care au depus deja F221 până la 27 mai, iar limitele de neimpozitare şi/sau normele de venit au fost modificate prin Legea nr. 168/2013, vor depune o  declaraţie rectificativă până la 25 iunie, pentru a beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile. Declaraţia 221 trebuie depusă până marţi, 25 iunie, la unitatea fiscală de domiciliu a contribuabilului, nedepunerea la termen a acesteia fiind sancţionată cu amendă de la 50 la 500 lei. Reamintim că Declaraţia 221 este pusă gratuit la dispoziţia contribuabilului la sediile Administraţiilor Finanţelor Publice (AFP), sau poate fi descărcat de pe portalul ANAF, la adresa: www.anaf.ro/asistenţă contribuabili/formulare şi programe utile/toate formularele cu explicaţii. Nu se consideră depuse cu întârziere şi nu vor fi aplicate sancţiuni în cazul contribuabililor care depun declaraţiile până la data de 25 iunie 2013, inclusiv. Informaţii se pot obţine la: Birourile pentru asistenţa contribuabililor din cadrul AFP; Biroului Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul DGFP Bihor, camera 303 sau telefon 0259.433.056; telefonic, la Centrul de asistenţă a contribuabililor, la nr.0314.039.160; accesând pagina de Internet, site-ul www.anaf.ro.