Conform unor noi prevederi ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pâinea şi produsele de panificaţie nu mai pot conţine coloranţi (cu excepţia E 150 a-d, caramelul), cel mai utilizat colorant în industria alimentară, dar nici miere, ouă, brânză sau fructe.

Fără coloranţi în pâine!

Conform legii, pâinea este produsul de panificaţie preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe, care are un conţinut de zahăr în substanţa uscată de maximum 5% din greutate şi grăsimi în substanţă uscată de maximum 5% din greutate. Pâinea trebuie să aibă o cantitate netă de minimum 300 de grame, creşterea acesteia fiind permisă numai din 100 în 100 de grame. În ceea ce priveşte specialităţile de panificaţie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, franzeluţe etc), acestea trebuie să aibă compoziţia pâinii, având fiecare o cantitate netă de maximum 150 de grame. Reamintim că din data de 15 ianuarie a.c., aditivii alimentari şi auxiliari tehnologici folosiţi, precum şi enzima alimentară utlizată pentru produsele de panificaţie trebuie să îndeplinească prevederile Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 şi al Consiliului European privind aditivii alimentari. De asemenea, nu se va admite prezenţa în compoziţia produselor de panificatie a coloranţilor, cu excepţia E 150 a-d, respectiv zaharuri şi melase caramelizate, la pâinea din malţ, de la mijlocul lunii ianuarie 2014.

Informare corectă şi completă

Potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici vor fi obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor: denumirea produselor; denumirea furnizorului; cantitatea netă/bucată; preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; ingredientele cu efecte alergene (cereale care conţin gluten şi produse derivate, siropurile de glucoză obţinute din orz, ouă, arahide, lapte şi produse derivate etc). De asemenea, la comercializarea produselor de panificaţie ambalate pe teritoriul României, operatorii economici vor fi obligaţi să afişeze informaţii complete privind: denumirea produselor şi furnizorului; cantitatea neta/bucată; preţul de vânzare cu amanuntul, exprimat în lei/bucată; pretul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.

Modificări ale procentului de pierdere

În ceea ce priveşte produsele de panificaţie neambalate, s-au modificat scăderile acceptate pentru cantităţile nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate. Astfel, se acceptă următoarea scădere maximă a cantităţii pentru 24 de ore: la 300 de grame - de 8%; la 400 de grame - de 6%; între 501 şi 1.000 inclusiv - de 4%; peste 1.000 de grame - sub 4%. Potrivit Ordinului ANPC nr. 8/2014, excepţie de la scăderea maximă de 4 % face pâinea cu o cantitate netă mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi care se poate vinde porţionată, precum şi produsele cu destinaţie religioasă. Totodată, în cazul produselor de panificaţie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum şi al produselor provenite din ţări membre ale UE sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate stabilite şi valabile legal în acele ţări, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializează produsele. Şi un ultim aspect: potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013, produsele de panificaţie se comercializează în unităţi autorizate, cu respectarea condiţiilor igienico-sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare.