Direcţia Agricolă Bihor: Măsuri pentru reducerea impozitelor din activităţi agricole
Impozitarea se realizează prin depunerea declarației 221 "Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit" iar stabilirea impozitului se face de către Direcția specializată din cadrul Administrației Finanțelor Publice teritoriale până pe data de 15 februarie a anului pentru care se datorează impozitul pe venit.
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere beneficiază, conform Ordinului 2204/2015, de reducerea normei de venit, proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale (îngheţul, grindina, poleiul, inundaţiile, ploaia abundentă, seceta) precum şi a celor produse de animale sălbatice, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii. De precizat că are calitate de contribuabil persoana fizică ce cultivă cereale pe o suprafață mai mare de două hectare sau deține în gospodărie mai mult de două vaci. În ceea ce priveşte condiţiile pe care, potrivit legii, solicitantul trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de reducerea impozitului pe venitul din activităţi agricole, acestea sunt următoarele: persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică a depus Formularul 221 - "Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit";
pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale; venitul net se stabileşte pe bază de norme de venit.
În declaraţie contribuabilii înscriu suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale şi efectivele de animale, fără a se lua în considerare pierderea înregistrată. "Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se fac, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, scop în care a fost emis Ordinul Prefectului nr. 21/2015 privind constituirea comisiilor locale pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor la culturile agricole produse de secetă în anul 2015. Toate primăriile din judeţul Bihor au fost înştiinţate de către DA Bihor în legătura cu aceste prevederi. Pe această cale informăm populaţia că se poate adresa primăriilor, prin depunerea unei cereri privind reducerea venitului anual din activităţi agricole urmând ca Fiscul să verifice dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de actul normativ, astfel încât persoanele păgubite să beneficieze de reducerea impozitelor datorate activităţilor agricole" - precizează dr. ing. Nicolae Hodişan, director executiv al instituţiei bihorene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.