Pentru acest an, Direcţia Silvică Bihor are o cotă unică de 190.000 de metri cubi masă lemnoasă ce poate fi exploatată cu destinaţia lemn de foc şi lemn de lucru. Această cantitate este similară celei din anul trecut.

 

Ca organizare pentru aprovizionarea cu lemne a populaţiei, a celorlalte instituţii, Direcţia Silvică Bihor are, la toate ocoalele silvice aparţinătoare, stabilite zonele de exploatare a masei lemnoase, cantităţile şi tarifele. "Totodată, dispunem şi de trei depozite de lemne - la Marghita, Săcueni şi Remeţi - de unde cei interesaţi îşi pot procura necesarul de lemne de foc. Pentru celelalte zone ale judeţului, dispunem de mijloace de transport, iar pe bază de comandă şi contra cost transportăm lemnele la solicitant", a precizat dl. ing. Liviu Laza Matiuţa, director coordonator la Direcţia Silvică Bihor. Mai există şi varianta ca persoanele interesate să-şi procure lemnele direct din pădure, de la drumul auto forestier, după întocmirea actelor necesare cu reprezentantul ocolului silvic respectiv.

La ora actuală, ne spunea dl. Liviu Laza Matiuţa, Direcţia Silvică Bihor, prin ocoalele silvice aparţinătoare, acţionează prioritar, pe baza unui program elaborat între furnizor şi beneficiar, pentru aprovizionarea cu lemne de foc a instituţiilor şcolare şi din reţeaua sistemului sanitar, a primăriilor.

Cât priveşte costurile, acestea sunt între 65 de lei şi 145 de lei pe metru cub de lemn, în funcţie de cele trei modalităţi de procurare a lemnelor la care am făcut referire mai sus.