În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, cauzate în această perioadă de creșterea consumului unor cantități și game variate de alimente tradiționale dar și a altor preparate culinare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor desfășoară acţiuni tematice de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, și a celor din sectorul creșterii animalelor.

Sunt vizate unităţi situate în localitățile (și zonele aferente) Oradea, Beiuş, Ștei, Nucet, Aleşd, Tileagd, Salonta, Tinca, Săcueni, Valea lui Mihai şi Marghita, precum și în toate celelalte localități ale județului.

„Acțiunile de control vizează unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul (hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc.), depozite, unități de alimentație publică, dar și operatori implicați în mișcarea și comercializarea animalelor vii”, menţionează directorul executiv al DSVSA Bihor, dr. Remus Ovidiu Moţoc.

În cadrul acestor activități, având în vedere situația epidemiologică sub raportul PPA (pestei porcine africane) și a PMR (pestei micilor rumegătoare) pe teritoriul României, dar și situația epidemiologică a PPA, PMR și febrei aftoase din tările vecine, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor realizează, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, atât pentru verificarea mijloacelor de transport aparținând unor operatori economici, dar și a mijloacelor auto proprietate personală. Cu ocazia acestor controale sunt supuse verificărilor mișcările de animale vii, transporturile de carne și produse din carne realizate în vederea comercializării, cu predilecție cele din zonele aflate sub restricții.

 

Focarul de pestă din Gepiu, stins

„Dorim să informăm cetățenii județului asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, în data de 11 aprilie a fost stins focarul de pestă a micilor rumegătoare din localitatea Gepiu. Ca urmare, sub monitorizarea medicilor veterinari, este permisă mișcarea ovinelor și caprinelor între exploatații în cadrul județului, iar pentru sacrificare este permisă mișcarea ovinelor și caprinelor către abatoare autorizate sanitar veterinar atât din cadrul județului cât și din alte zone ale țării, cu respectarea prevederilor legale.

Pe această cale rugăm toți cetățenii județului să ne informeze de urgenţă, în cazul în care au cunoştinţă despre existența unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare și cel al comercializării animalelor. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor, precum și a circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la Call Center din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro”, mai precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc.

DSVSA Bihor recomandă cetăţenilor să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziționarea alimentelor, şi în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite.