DSVSA Bihor. Gripa aviară - Măsuri pentru prevenirea răspândirii
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor solicită proprietarilor de exploataţii domestice sau sălbatice ţinute în captivitate, precum şi asociațiilor de vânătoare și membri acestora care desfășoară activități specifice, sprijinul în difuzarea informațiilor de interes general.
Astfel, au fost avute în vedere Decizia nr. 1 din 7 mai a Comitetului Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor, privind adoptarea unor măsuri ca urmare a diagnosticării influenței (gripei) aviare înalt patogene, subtipul H5N8, într-o exploatație avicolă din județul Mureș - Romania; presiunea epidemiologică internațională crescută, tradusă prin apariția influenței (gripei) aviare înalt patogene, în mai multe state membre (Bulgaria, Cehia, Germania, Danemarca, Franța, Ungaria, Lituania, Polonia etc.); numărul mare de cazuri de gripă aviară înalt patogenă depistată la păsările sălbatice, precum și faptul că un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României folosind culoarul panono-bulgar de migrație, se impune, în vederea reducerii riscului de apariție a gripei aviare în cadrul exploatațiilor de păsări din județul Bihor. În concluzie, s-a considerat necesară: suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 zile, în toate localitățile de pe teritoriul județului; suspendarea, pentru o perioadă de 30 zile, a comercializării tuturor speciilor de păsări vii - de la puii de o zi la păsări reformă, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, magazine de păsări (pui de o zi, magazine furaje, piețe și târguri, etc.), sau orice altă activitate de intermediere cu păsări, fiind permisă doar comercializarea direct din exploatații avicole (ferme sau stații de incubație) către gospodăriile populației cu respectarea și atestarea normelor sanitar veterinare de sănătate. De asemenea, aplicarea de urgență în cadrul tuturor exploatațiilor de păsări a următoarelor măsuri generale de prevenire a apariției gripei aviare înalt patogene, este vorba despre: separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor domestice/sălbatice în captivitate cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor sălbatice etc. Este interzis: accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială; utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor din ordinul Anseriformes (rațe, gâște) și Charadriiformes (păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală. DSVSA Bihor recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor.
“Pentru a asigura o protecție epidemiologică ridicată, instituţia bihoreană solicită tuturor operatorilor economici din sectorul avicol și cetățenilor județului Bihor să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploatațiilor de păsări, și respectiv să anunțe de urgență primăria localității, serviciul veterinar local sau chiar direct DSVSA Bihor (tel. 0259. 266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro ) orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice, de care au cunoștință, în vederea supravegherii active și a prelevării de probe pentru diagnostic de laborator“ - precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor. În ceea ce priveşte verificarea respectării măsurilor de interdicție dispuse pentru controlul gripei aviare, acestea se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile DSVSA Bihor și cele ale Ministerului Afacerilor Interne județene, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.