Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor informează cetățenii județului Bihor că, pentru perioada 30 noiembrie - 24 decembrie, respectiv 27 decembrie 2017 - 7 ianuarie 2018, a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare, în baza planului de măsuri preventive elaborat pentru întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă.

 

Planul de măsuri preventive elaborat de DSVSA, menite a asigura tuturor cetățenilor județului Bihor sărbători de iarnă liniștite, include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade. Vor fi vizate unităţi din municipiile și orașele județului - Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare/producție și de comercializare a cărnii sau a altor produse alimentare specifice, a unităților de alimentație publică care intenționează să organizeze mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar și a târgurilor de animale și piețelor agroalimentare. De asemenea, în contextul în care în această perioadă populaţia sacrifică porcine pentru consum familial, DSVSA reaminteşte că examinarea în vederea depistării Trichinelozei a porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie, neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA Bihor cu amenzi de până la 2.000 lei, punând în acelaşi timp în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. Examenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, prin personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune. Pe această cale anunțăm cetățenii județului Bihor că, în perioada 30 noiembrie - 24 decembrie, respectiv 27 decembrie 2017 - 7 ianuarie 2018 D.S.V.S.A. Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare, al căror orar de funcționare este detaliat după cum urmează: un centru de permanență la nivel județean, situat la sediul DSVSA Bihor - compartimentul de parazitologie din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar Județean Bihor, situat în Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcționa, pentru perioada menționată, zilnic între orele 830-1600, inclusiv sâmbăta și duminica; un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a Municipiului Oradea, ce funcționează în perioada 30 noiembrie - 24 decembrie, respectiv 27 decembrie 2017 - 7 ianuarie 201818 între orele 8.30-17.00 pentru zilele lucrătoare (de luni până vineri),  iar pentru zilele de sâmbătă și zilele de duminică din data de 10 decembrie şi 17 decembrie 2017 programul va fi între orele 8.30-14.30. Pentru zilele/ intervalele orare nelucrătoare (zile libere oficiale și zilele de duminică nemenționate) se va asigura permanența la telefon.

De asemenea, la nivelul fiecărei circumscripții sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale - deschise în toate orașele județului (Oradea - Piața Decebal, Salonta, Beiuș, Stei, Aleșd, Marghita, și Valea lui Mihai) cu un program zilnic între 8.30-17.00, pentru zilele lucrătoare. Pentru circumscripțiile sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale din afara municipiului Oradea se va desfășura activitate și în zilele de sâmbătă în intervalul orar 830-1430, iar în zilele nelucrătoare se asigură permanență telefonică. Totodată, activitatea va fi desfăşurată şi la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concesionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului, în zilele lucrătoare, conform programului afișat la sediul circumscripției. Menționăm faptul că efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei sp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp. Orarul de funcționare, ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat va fi afișat la fiecare circumscripție sanitară veterinară din județ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor. Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației, în conformitate cu Ord. Președintelui ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 9 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau zonale, respectiv de 9 lei +TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 47 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

“Având în vedere cele constatate în anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice (carne - în special carnea de porc, ouă, produse din carne, cozonaci, lapte și produse din lapte, pește etc), pentru a evita eventualele consecințe nedorite. În acest context, recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze alimente doar din unităţi autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul acestor alimente. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro” - precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, director executiv al instituţiei bihorene.