La solicitarea Asociaţiilor de Producători Agricoli şi a Asociaţiei Producătorilor de Seminţe, România a notificat Comisia Europeană privind plasarea pe piaţă pentru o perioadă de maxim 96 de zile a următoarelor produse: MODESTO 480 FS ( 400 g/l Clotianidin + 80 g/l Beta-ciflutrin) şi  NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid) pentru combaterea dăunătorilor de sol: Phyllotreta spp. şi Phylloides spp. ( puricii cruciferelor), la cultura de rapiţă însămânţată în toamna  anului 2015.

În vederea reducerii riscului asociat utilizării produselor de protecţie a plantelor se vor aplica cu stricteţe următoarele măsuri: sămânţa tratată de rapiţă se va utiliza numai în zonele şi pe suprafeţele cu infestare foarte puternică a dăunătorilor de sol Phyllotreta spp. şi Phylloides spp; companiile vor comercializa produsele numai agenţilor economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat numai în instalaţii profesionale , cu personal calificat. De asemenea, operatorii economici care deţin staţii şi maşini de tratat seminţe trebuie să deţină autorizaţie de mediu şi un contract de prestări servicii cu un operator economic pentru neutralizarea ambalajelor şi a deşeurilor chimice rezultate în urma utilizării produselor de protecţie a plantelor la tratarea seminţelor; companiile vor ţine o evidenţă strictă a cantităţilor de produs comercializat/ agent economic, pe care o vor comunica săptămânal Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale -Autoritatea Naţională Fitosanitară, în vederea evitării creării de stocuri de produs/sămânţă tratată după expirarea perioadei de 96 zile. Totodată, etichetarea ambalajului seminţelor tratate se va face conform prevederilor art. 49(4) al Regulamentului ( CE) nr. 1107/2009, iar însămânţarea se va efectua cu semănători dotate cu echipamente adecvate care să asigure un înalt grad de încorporare în sol şi o reducere la minimum a pierderilor şi emisiilor de praf, respectând buna practică agricolă.

"În vederea asigurării protecţiei familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţie a plantelor, se vor aplica toate măsurile de către agenţii economici care deţin instalaţii de tratare a seminţei, de către cei care depozitează şi manipulează sămânţa tratată şi de către fermierii care seamănă seminţe tratate cu produse de protecţie a plantelor. În ceea ce îi priveşte pe fermierii şi operatorii economici care deţin staţii/maşini de tratat seminţe, aceştia au obligaţia de a anunţa în timp util, atât primăriile cât şi apicultorii din zonă cu privire la perioada în care se va derula acţiunea de semănat a seminţelor tratate cu unul din produsele menţionate anterior (MODESTO 480 FS şi NUPRID AL 600 FS), precum şi de a marca zonele însămânţate cu sămânţă tratată cu plăcuţe de avertizare. Se interzice crearea de stocuri de produs/sămânţă tratată după data de 31 octombrie 2015" - preciza, la începutul  acestei luni, ing. Nicolae Rugea, şef serviciu - Oficiul Fitosanitar Bihor.