Criteriile pe baza cărora se acordă eticheta ecologică comunitară se bazează pe performanţele de mediu ale produselor, luând în considerare obiectivele strategice ale CE.
 

Floarea - simbolul etichetei ecologice comunitare
Eticheta ecologică a Uniunii Europene (Floarea Europeană), creată de Comisia Europeană în 1992, este o schemă unică de certificare pentru a ajuta consumatorii să distingă produsele şi serviciile verzi, care nu afectează mediul. Eticheta ecologică este un simbol grafic, şi /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, într-o broşură sau alt document informativ care însoţeşte produsul şi care oferă informaţiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piaţă. În categoria produselor vizate pentru etichetare ecologică se află, printre altele, aparatele frigorifice, maşinile se spălat rufe şi vase, calculatoarele portabile, televizoarele.
Etichetarea ecologica - voluntară
Potrivit unui Proiect de Hotărâre de Guvern, autoritatea competentă pentru acordarea etichetelor ecologice Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), însă dosarele pentru solicitarea etichetei vor fi analizate de Comisia pentru eticheta UE ecologică. Operatorii economici vor avea dreptul să aleagă dacă vor, sau nu, pentru aplicarea acestei etichete pe produsele lor. Pentru procesarea cererii de acordare a etichetei ecologice, agenţii economici trebuie să plătească 200 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb leu/euro al Băncii Naţionale a României, din data efectuării plăţii. Ministerul Mediului şi Padurilor va încasa sumele provenite din tarife, ele constituindu-se într-un fond de stimulare a personalului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin utilizarea unui procent de 25%, iar diferenţa de 75% se va vărsa la bugetul de stat.
Contravenţii, aplicarea sancţiunilor
Actul normativ stabileşte că introducerea pe piaţă a produselor care poartă eticheta UE ecologică fără să fi fost acordat dreptul de a purta această etichetă, precum şi refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la condiţiile de utilizare a etichetei UE ecologice reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei. Totodată, va fi considerată contravenţie şi prezentarea de către operatorul economic a unor date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performanţelor produsului, precum şi introducerea pe eticheta UE ecologică a altor menţiuni decât a celor prevăzute în Regulamentul Comisiei Europene. Amenzile vor fi aplicate de Garda Naţionala de Mediu şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.