Ieri, la Direcţia Silvică Bihor, simpozion cu tema "Întâlnirea cu prietenii pădurii"
Devenită tradiţională, "Luna Pădurii", este organizată anual, prin Direcţiile judeţene, de către Regia Naţională a Pădurilor, cu scopul de a crea un cadru organizatoric pentru desfăşurarea unor acţiuni de propagandă silvică.
Ieri, Direcţia Silvică (DS) Bihor a fost gazda şedinţei festive desfăşurată sub genericul "Întâlnirea cu prietenii pădurii", eveniment ce face parte din larga paletă a acţiunilor ce vor fi organizate în perioada 15 martie - 15 aprilie, în cadrul "Lunii Pădurii", important eveniment silvic şi ecologic, totodată - modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. "Cu această ocazie, DS Bihor, în colaborare cu alte instituţii şi unităţi de învăţământ, va derula în perioada următoare, o campanie de conştientizare a populaţiei locale privind necesitatea protejării ecosistemului forestier" a precizat, în deschiderea evenimentului, directorul DS Bihor, ing. Liviu Laza Matiuţă. Concret, pe parcursul unei întregi luni, se va proceda la: acţiuni de împădurire a unor terenuri din afara fondului forestier cu forţe proprii (în total 9 ha); acţiuni de împădurire a unor terenuri din fondul forestier administrat de Regie şi din afara acesteia, cu participarea cetăţenilor, în special a copiilor, tinerilor şi pensionarilor; organizarea, de către fiecare ocol silvic, a unor acţiuni de curăţenie în fond forestier, pe liziere; revizuirea şi instalarea a 32 de panouri noi de propagandă silvică; curăţarea, amenajarea, întreţinerea traseelor turistice, a izvoarelor din fond forestier etc. De asemenea: acordarea de material săditor pentru plantarea de aliniamente şi zone verzi cetăţenilor, asociaţiilor de locatari; deplasări cu copii şcolari şi preşcolari în ariile naturale protejate, administrate de către DS Bihor; organizarea de concursuri destinate copiilor şcolari din ciclul primar şi preşcolari. La cele de mai sus, adăugăm că, în primăvara acestui an, DS Bihor va regenera o suprafaţă de 213 hectare, din care 155 ha - regenerări naturale şi 58 ha - împăduriri. Pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori, se vor executa completări pe o suprafaţă de 55,95 ha, iar pentru realizarea programului stabilit, vor fi utilizate circa 550 mii bucăţi puieţi forestieri din 15 specii diferite, din care aproximativ 80% este asigurat din pepinierele situate în raza DS Bihor. Dar asupra acestor aspecte vom reveni cu un alt prilej.
La evenimentul desfăşurat ieri, au participat, alături de oficialităţi, şi preşcolari şi elevi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Senzorială, Grădiniţa "Voinicelul", Şcolile Generală "Dacia" şi "Ion Slavici", Colegiul Economic "Partenie Cosma" care, sub îndrumarea unor inimoşi dascăli - Mariana Paşcalău, Aurelia Opriş, Rita Drimba, Aurora Avram - şi "orchestraţi" de d-na Voichiţa Moş de la Palatul copiilor şi elevilor, au prezentat un program artistic menit a ne aduce aminte că pădurea, cu tot ceea ce ne oferă ea, reprezintă ancora vieţii terestre pe planetă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.