Pentru anul 2013, cererile de plată a subvenţiei acordate pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică se pot depune până la data de 15 octombrie.

Agricultura ecologică presupune renunţarea la tehnologiile specifice agriculturii intensive, industrializate. Astfel, este interzisă utilizarea pesticidelor şi a produselor chimice de sinteză. Mijloacele de prevenire şi tratare a bolilor şi dăunătorilor sunt exclusiv naturale. Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie - trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, beneficiarii fiind persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice care îndeplinesc cumulativ condiţiile stabilite prin lege. În ceea ce priveşte beneficiarii care au încheiat contractul cu un organism de inspecţie şi certificare căruia i-a fost retrasă aprobarea, aceştia pot depune cererea de plată a subvenţiei pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică până la data de 16 decembrie 2013 şi pot solicita eliberarea de către noul organism de inspecţie şi certificare a documentului justificativ/certificatului de conformitate/master certificatului/certificatului de confirmare a conversiei, în care să se menţioneze statutul exploataţiei (în conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine, până la data de 16 decembrie 2013. Având în vedere faptul că 15 decembrie 2013 este zi nelucrătoare, cererile se primesc până în data de 16 decembrie, inclusiv, dacă este cazul. Cererile depuse după data de 15 octombrie 2013, respectiv 16 decembrie 2013 (dacă este cazul) sunt inadmisibile la plata ajutorului specific, atenţionează APIA. Cererile depuse pentru exploataţii care NU sunt în perioada de conversie sunt inadmisibile la plata ajutorului specific. Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetării anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie.

Precizăm că un pas important pentru acordarea subvenţiei în agricultură este semnarea contractului cu un organism de inspecţie şi certificare. În luna septembrie, legislaţia cu privire la aceste proceduri este actualizată prin două ordine al Ministerului Agriculturii: Proiectul de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică. respectiv Proiectul de Ordin pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică. Important este, de asemenea, ca beneficiarii să depună cererea specifică la sediul judeţean/local ale APIA până la 15 octombrie 2013. Şi un ultim aspect: începătorii din cadrul acestui sistem au la dispoziţie pentru prima dată o bază de date cu producătorii, procesatorii, distribuitorii şi comercianţii de produse ecologice. Cu ajutorul acestui instrument, ei pot face cele mai bune alegeri în privinţa desfacerii mărfurilor agroalimentare.