Certificatul de producător este actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale.

Conform prevederilor legale, la eliberarea certificatului de producător, persoanele abilitate verifică datele cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren ori a animalelor, atât pe baza informaţiilor din registrul agricol, cât şi în teren, existenţa produselor, estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării pentru care se propune eliberarea certificatului de producător, date care vor fi înscrise în certificatul de producător eliberat. Prin noile Norme de eliberare a certificatului de producător, se încearcă eliminarea intermediarilor din pieţe, prin trecerea centrelor locale de colectare în proprietatea producătorilor. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, o astfel de măsură ar reprezenta un mare avantaj avantaj pentru că producătorii ar fi proprietari la aceste centre, fiind astfel sărit lanţul intermediarilor. Totodată, producătorii nu vor mai fi astfel interesaţi să dea intermediarului marfa, ci vor livra direct la centru.