ANSVSA, prin structurile teritoriale, va desfășura ample acţiuni de verificare a operatorilor economici atât din sectorul alimentar, cât și cel al sănătății și mișcării animalelor.

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru până la data de 7 aprilie 2018, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, până la data menţionată, este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul fiecărei DSVSA judeţene. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi. Verificările vor avea în vedere modul în care sunt respectate prevederile legale în ceea ce priveşte animalele destinate sacrificării. Mai precis vor fi controlate fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din această, dacă acestea deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare bună de sănătate, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile. De asemenea, se va verifica: respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii: completarea corectă a formularelor de mişcare; modul în care se efectuează transportul mieilor pentru tăiere; certificatele sanitare veterinare, precum şi documentele privind informaţiile lanţului alimentar. În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor, aceasta se va realiza în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii. DSVSA judeţene vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiţiile în care în aceste spaţii sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, eliminarea deşeurilor şi asigurarea unui număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător.