În sfârşit, veşti bune pentru firme - Plata TVA la încasarea facturii
Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, data aplicării urmând să fie stabilită după discuţiile oficiale.
Decizia Guvernului de a introduce plata TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro a fost anunţată de premierul Victor Ponta. După toate probabilităţile, măsura va intra în vigoare la 1 august. Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii. Premierul Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate a cheltuielilor va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a precizat că 92,8% dintre firmele active în România au o cifră de afaceri sub 500.000 euro, reprezentând peste două milioane de contribuabili la bugetul de stat. Potrivit lui Voinea, măsura nu se va putea aplica însă firmelor intra-grup, dar va putea reduce din fenomenul rambursărilor fictive de TVA. "Rambursările de TVA în prezent se pot face în absenţa dovezii plăţii. Noua măsură va elimina rambursările fictive de TVA, fiind nevoie de dovada plăţii. În prezent, jumătate din activitatea ANAF are în vedere verificarea acestor rambursări de TVA", a spus Voinea. Acesta a mai precizat că măsura nu va afecta negativ bugetul, de vreme ce firmele nu pot deduce TVA până nu plătesc, singura posibilitate de flux negativ la bugetul statului fiind atunci când la capătul unor plăţi se află o instituţie publică, care nu e plătitoare de TVA. Chiar şi în acest caz, având în vedere că insituţiile publice desfşoară activităţi economice importante cu firmele de medicamente sau de construcţii, care au cifre de afaceri peste 500.000 euro, veniturile la buget nu vor avea de suferit. În cel mai rău caz, ţinând cont că 17% dintre farmacii au o cifră de afaceri sub 500.000 euro, s-ar putea înregistra un impact negativ de maximum 6 milioane lei, prin amânarea plăţii la TVA, a spus secretarul de stat. Voinea a arătat, însă, că în lunile următoare, va fi implementată o Directivă europeană ca va obliga instituţiile statului să nu întârzie mai mult de 30 de zile cu plata facturilor.
Alte facilităţi pentru firme
Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii, a anunţat premierul Victor Ponta. Patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj. Facilitatea va fi aplicată pentru toţi întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.
Cursul va reveni sub 4,5 lei
Moneda naţională se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro după referendumul privind demiterea preşedintelui şi clarificarea situaţiei de pe scena politică, a declarat ieri ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu. "Cursul e stabilit de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor de pe piaţă. Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Consider că e o evoluţie conjuncturală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică", a spus Florin Georgescu. El a răspuns unei întrebări privind faptul că bătălia politică se reflectă în cursul de schimb şi afectează direct activitatea Ministerului Finanţelor Publice şi eforturile de relansare a economiei. Georgescu a ţinut să precizeze că nu este angajat politic, nefăcând parte în acest moment din niciun partid, iar poziţia este une de tehnocrat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.