Potrivit noului act normativ, produsele tradiţionale nu trebuie să conţină adaosuri de aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, minerale, îndulcitori - cu excepţia celor naturale.

Actul normativ, elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi propune să reglementeze cadrul pentru atestarea, comercializarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti autentice. Potrivit Proiectului, un produs tradiţional este produs obţinut din materii prime din zona de producţie şi care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari cu excepţia celor naturali; care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similar aparţinând aceleiaşi categorii. Ideea de bază a acestui ordin de atestare a produselor tradiţionale este de a reglementa această piaţă, în condiţiile în care la ora actuală există înregistrate la Ministerul Agriculturii în jur de 4.400 de produse tradiţionale, o parte dintre acestea nefiind active sau necorespunzând conceptului de produs tradiţional. În urma aplicării noilor reglementări, producătorii din industria alimentară din România nu vor mai avea voie să scrie pe unele alimente "produs tradiţional" dacă acestea sunt fabricate în serie, iar producătorii tradiţionali, la rândul lor, vor trebui să respecte anumite condiţii şi criterii specifice tradiţionalităţii pentru a-şi putea atesta produsele obţinute în gospodării. Pentru atestarea produselor tradiţionale, solicitanţii trebuie să verifice dacă acestea respectă conformitatea cu caietul de sarcini anunţat, întocmit de producător, va trebui să conţină informaţii detaliate cu privire la produs. Pe lângă descrierea caracteristicilor produsului tradiţional, ale materiilor prime şi ale ingredientelor, solicitanţii trebuie să detalieze metodele de fabricaţie, procesul de ambalare şi materialele din care sunt făcute aceste ambalaje, precum şi capacitatea de producţie. Produsele tradiţionale nu trebuie să conţină adaosuri de aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, minerale, îndulcitori - cu excepţia celor naturale. Înregistrarea nu este permisă în cazul unui produs a cărui tradiţionalitate se datorează provenienţei sau originii sale geografice sau aplicării unei inovaţii tehnologice. Din dosar trebuie să facă parte date, înscrisuri, referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiţii cel puţin de la o generaţie la alta şi din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul şi/sau zona de producţie sau o declaraţie de notorietate din partea unei asociaţii a producătorilor de produse tradiţionale din zonă, se mai arată în Proiectul de Ordin. Reprezentanţii MADR vor verifica ulterior dacă cele asumate în caietul de sarcini corespund realităţii. Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei cu respectarea normelor impuse prin legislaţie. Produsele tradiţionale, care vor fi atestate ca atare şi vor fi înscrise în "Registrul naţional al produselor tradiţionale" vor primi dreptul de a tipări pe ambalaj un logo specific. Şi un ultim aspect: Ordinul ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii august sau cel târziu la începutul lunii septembrie, atestatele eliberate anterior rămânând valabile 9 luni de la data intrării în vigoare a noului act normativ.